Ak chce SMK kritizovať vládu, mala by to robiť kompetentne

NETKY.SK • 13 August 2010, 12:11 • 2 min
Ak chce SMK kritizovať vládu, mala by to robiť kompetentne

Ak chce SMK kritizovať vládu, mala by to robiť kompetentne

slovakia

left justify in out

Ak chce Strana maďarskej koalície (SMK) kritizovať vládu, mala by to robiť kompetentne a so znalosťou vládnej agendy. Týmito slovami komentoval pre TASR podpredseda vlády pre ľudské práva a menšiny Rudolf Chmel (Most-Híd) kritiku predsedu SMK Józsefa Berényiho, podľa ktorého mal Most-Híd na zasadnutí vlády 11. augusta využiť právo veta.
      "Napriek odporúčaniam Výboru ministrov Rady Európy (RE) nedošlo ku konkrétnemu rozhodnutiu o možnom znížení 20-percentnej hranice pre používanie jazykov národnostných menšín na 10 percent," vyhlásil Berényi na margo schválenia Správy o priebehu a výsledkoch druhého kola monitorovania úrovne implementácie Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov na Slovensku vládou bez toho, aby súčasne okamžite rozhodla aj o znížení hranice pre používanie národnostných jazykov. Zníženie tejto hranice totiž odporúča tak Výbor ministrov Rady Európy, ako aj samotný podpredseda vlády Chmel.
      Chmel oponuje, že práve súčasná vláda na spomínanom zasadnutí uložila všetkým svojim ministrom, aby odporúčania Rady Európy opätovne preskúmali a posúdili možnosti ich realizácie. "Odporúčania Rady Európy sú datované z novembra 2009, pripomienkovací proces sa ukončil v čase minulej vlády," pripomenul Chmel. V tejto súvislosti je podľa neho relevantné programové vyhlásenie súčasnej vlády, ktoré hovorí, že "bude dôsledne uplatňovať odporúčania Charty regionálnych alebo menšinových jazykov, kde sa zameria na riešenie problémov obsiahnutých v hodnotiacich správach".
      Aj Berényi konštatuje, že vládny program obsahuje požiadavku dodržiavania ustanovení Charty, vládne rokovanie z 11. augusta však k tomuto cieľu podľa neho dostatočne nesmerovalo. "SMK verí, že vláda SR sa v zmysle predchádzajúcich prísľubov formou zákonnej úpravy vráti k prijatiu odporúčaní Výboru ministrov Rady Európy," vyhlásil Berényi.
      "Chápem, že mimoparlamentná strana sa potrebuje zviditeľniť, ale mala by to robiť kompetentne," reagoval na vyhlásenie SMK Chmel s tým, že kritiku SMK odmieta.
      Slovensko dostalo niekoľko odporúčaní k uplatňovaniu Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov. Tie SR adresoval Výbor ministrov Rady Európy na základe správy Výboru expertov. Keďže neexistuje dokument, ktorý by upravoval ďalší postup, zostáva tak na každom štáte, ako sa s týmito odporúčaniami vyrovná. Nezávislých expertov menuje práve Výbor ministrov RE zo zoznamu, ktorý navrhujú zmluvné strany predmetného dohovoru a ich úlohou je posúdiť úroveň implementácie dohovoru.
      Slovensko by malo podľa odporúčaní v prvom rade prehodnotiť 20-percentnú hranicu pre používanie menšinových jazykov v úradnom styku. Taktiež má zabezpečiť výučbu všetkých menšinových jazykov na všetkých príslušných úrovniach a informovať rodičov o jej dostupnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies