Ak chce rodič predísť úrazu dieťaťa, mal by sa vžiť do jeho kože

NETKY.SK • 9 September 2015, 09:29 • 2 min
Ak chce rodič predísť úrazu dieťaťa, mal by sa vžiť do jeho kože

BRATISLAVA – Hoci by mal byť domov pre deti tým najbezpečnejším miestom, opak je podľa odborníka pravdou. Bezpečnostný analytik Radovan Bránik upozorňuje, že najmä tie menšie môžu prísť v domácom prostredí veľmi ľahko k úrazu.

slovakia

left justify in out

Potvrdzujú to aj štatistiky. Najviac detí sa zraní doma (takmer 40 percent), potom na športovisku (23 percent), ceste (21 percent) a v škole či škôlke (17 percent). Spraviť domácnosť bezpečnejšou pritom podľa analytika vôbec nie je náročné.

"Rodič by mal na ostré rohy nábytku aplikovať bezpečnostné prvky a podlahy prispôsobiť tak, aby sa nešmýkali," uviedol Bránik. Za samozrejmosť označil zásuvky chránené krytom.

 

Bezpečnostný analytik odporúča, aby sa rodič dal do výšky dieťaťa a zhodnotil, kde na neho číha nebezpečenstvo. "Pomáha to, človek odhalí miesta, ktoré sa mu predtým nezdali nebezpečné," podotkol.

 

Najviac rizikovým miestom je pre deti kuchyňa. Tam by pred nimi mali byť ukryté všetky ostré predmety, pozorný treba byť aj počas varenia. Stačí chvíľa nepozornosti a dieťa sa môže obariť.

 

Rovnako, ak nie viac obozretní, by podľa neho mali byť rodičia aj vonku. Chodníky sú plné jám a vypuklín, stĺpy sa nachádzajú na nečakaných miestach, kanálom chýbajú poklopy. "Nevravím však, že rodič má svoje dieťa stále držať za ruku, no je dôležité mať ho neustále na očiach. Dospelí by pre svoje deti mali na hranie vyberať modernejšie ihriská. Sú vybavené napríklad podložkami, ktoré zjemnia pády."

 

Bránik zdôraznil, že rodičov nechce kritizovať, pretože pozornosť môže stratiť každý. "Je však rozdiel, keď dieťa vonku alebo doma zakopne, alebo strčí doma niečo do zásuvky, či padne do otvoreného poklopu kanála," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies