Ak si chce Slovensko udržať pozíciu lídra, potrebuje začať s výrobou elektromobilov

NETKY.SK • 12 Január 2018, 06:06 • 2 min
Ak si chce Slovensko udržať pozíciu lídra, potrebuje začať s výrobou elektromobilov

BRATISLAVA - Do roku 2030 má každé tretie auto v EÚ jazdiť na takzvaný čistý pohon, čiže na vodík, elektrickú energiu, alebo bude hybrid.

slovakia

left justify in out

Ak chce Slovensko ostať lídrom vo svetovom automobilovom priemysle, potrebuje mať výrobu elektromobilov. V diskusnej relácií na TABLET.TV to vyhlásil analytik Revue priemyslu Martin Jesný. „Všetky svetové automobilky, ak chcú ostať konkurencieschopné, sa budú musieť zamerať na segment elektromobilov. Urbánna mobilita sa nezaobíde bez čistých, najmä elektrických pohonov,“ zdôraznil Jesný.

 

Automobilky zatiaľ len pomaly presúvajú na Slovensko výrobu elektromobilov. Vyrábal ich VW Slovakia a na ich produkciu sa chystá trnavský závod PSA Groupe Slovakia. „Elektromobily bude vyrábať aj Kia aj Jaguar Land Rover, no zatiaľ nepotvrdili, že by ich vyrábali na Slovensku,“ konštatoval Jesný.

 

Slovensko je automobilovou veľmocou najmä vďaka veľmi kvalitnej a prepojenej sieti subdodávateľov. To môže fungovať ako lákadlo aj pri výrobe elektromobilov. „Je nevyhnutné, aby pre ne bolo Slovensko stále také zaujímavé, aby sem posunuli aj výrobu elektrických áut. Na finálnu výrobu je dôležitá dodávateľská sieť, teda výrobcovia aspoň niektorých komponentov. Zatiaľ takýchto dodávateľov na Slovensku nie je veľa, no veľa ich nie je ani vo svete, pretože fenomén elektromobility je celkom nový. Sú tu výrobcovia batérií, či vyrábajú sa dokonca časti liniek pre výrobu elektrických pohonov,“ povedal Jesný. Denník Hospodárske noviny v novembri napísal, že čínsky výrobca elektromobilov Zhi Dou, ktorý patrí pod koncern Zhejiang Geely Holding Group, hľadá miesto, kde by mohol umiestniť svoju výrobu pre lokálny trh. V hre je viacero krajín, vrátane Slovenska, o umiestnení výroby sa rozhodne čoskoro.

 

Podľa Jesného je tento čínsky projekt perspektívny. „Ak by čínsky výrobca elektromobilov prišiel na Slovensko, bolo by to veľmi dôležitým znakom, že slovenský automobilový priemysel ostáva nielen objemovým, ale aj technologickým lídrom,“ dodal Jesný.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies