Ak by slovenské banky nevykazovali zisk v testovaní ECB, SR by predbehlo Grécko

NETKY.SK • 4 November 2014, 16:37 • 2 min
Ak by slovenské banky nevykazovali zisk v testovaní ECB, SR by predbehlo Grécko

BRATISLAVA - Ak by slovenské banky za posledné roky netvorili žiadny zisk, alebo by ho celý prevádzali akcionárom, finančné domy by "pohoreli" v záťažovom testovaní Európskou centrálnou bankou (ECB).

slovakia

left justify in out

Ukázala to najnovšia analýza Slovenskej bankovej asociácie (SBA). "Slovensko by z hľadiska primeranosti vlastných zdrojov skončilo za Gréckom na 3. mieste od konca a predbehlo by len Taliansko a Cyprus," uviedol v analýze analytik SBA Marcel Laznia.
     

ECB testovala kondíciu a schopnosť zvládnuť prípadné turbulencie v ekonomike 130 najväčších bánk v eurozóne. Výsledky zverejnila 26. októbra tohto roka. Záťažovým testom sa podrobili aj tri slovenské banky, ktorými sú Slovenská sporiteľňa, Tatra banka a VÚB banka. Ukázalo sa, že tieto banky sú vo výbornej kondícii. SBA sa však pozrela na to, ako by dopadli, keby zisky nevykazovali. "Primeranosť vlastných zdrojov slovenských bánk by sa pri hypotetickom scenári bez ziskov znížila vo všetkých troch bankách pod mediánovú hodnotu 11,8 %. Všetky tri banky by však mali primeranosť vyššiu, ako bola stanovená minimálna hodnota 8 %," uviedol Laznia.
     

Z hľadiska hodnotenia krajín by ale Slovensko neobstálo najlepšie. Spomedzi hodnotených štátov eurozóny by skončilo v rebríčku na treťom mieste od konca. Vyššiu primeranosť vlastných zdrojov by dokonca malo aj Grécko.
     

Ako uviedla SBA, hlavným dôvodom dobrého finančného zdravia slovenských bánk je popri konzervatívnom bankovom modeli a obozretnom bankovom dohľade aj schopnosť bánk tvoriť zisk. Len od roku 2008 do roku 2012 viac ako polovica zisku vytvoreného bankami ostala na Slovensku a posilnila vlastné zdroje finančných inštitúcií. "Aj vďaka tomu dnes banky vykazujú vysokú úroveň primeranosti vlastných zdrojov a excelujú v záťažových testoch," skonštatoval Laznia. Slovenské banky totiž podľa komplexného hodnotenia ECB patria v súčasnosti medzi najstabilnejšie v eurozóne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona