Ak by Slováci niekomu požičali, podľa prieskumu by boli prísni veritelia

NETKY.SK • 21 Január 2015, 14:41 • 2 min
Ak by Slováci niekomu požičali, podľa prieskumu by boli prísni veritelia

BRATISLAVA - Keby Slováci sami mali niekomu požičať peniaze, podmienky by zrejme nastavili prísnejšie než väčšina finančných domov.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej vyplynulo z prieskumu Home Credit, ktorý spracovala výskumná agentúra Ipsos, Slováci by neotáľali napríklad s upomienkami pre dlžníkov. Hoci by ale mali na dlžníkov veľké nároky, sami by až tak zodpovednými veriteľmi podľa Home Creditu neboli. Len necelá polovica opýtaných v prieskume uviedla, že by chceli mať potvrdený príjem žiadateľa o pôžičku.

 

Slováci by boli podľa Home Creditu prísnymi, ale na druhej strane aj lacnými veriteľmi. Na otázku, koľko by chceli naspäť navyše za pôžičku 4 tis. eur na päť rokov, takmer 20 % opýtaných uviedlo čiastku 500 eur. V prepočte na ročnú percentuálnu mieru nákladov by to znamenalo 4,8 %. Štyria z desiatich opýtaných by chceli vrátiť navyše sumu medzi 500 a 1 000 eurami. Takúto sadzbu ale v prípade úverov v súčasnosti podľa Home Creditu nikto neposkytuje a je omnoho nižšia ako najlepšie ponuky na trhu. Ďalšia veľká skupina Slovákov, skoro 16 %, by chcela vrátiť navyše čiastku 1 000 eur. Tu je hodnota ročnej percentuálnej miery nákladov 9,5 %, teda opäť menej ako trh.

 

Prieskum ukázal aj to, že ako veritelia sú niektorí Slováci neopatrní, pričom nedokážu celkom dobre zvoliť záruky, ktorými by si poskytnutý úver istili. Nájdu sa totiž takí, viac ako 3 %, ktorým by stačilo len čestné slovo dlžníka, že úver vrátia. Ani nie polovica ľudí by chcela vedieť, či má dotyčný prácu a teda či má ako úver splácať. "Ľudia by sa teda pokojne spoľahli na sľub a vôbec nezisťovali, či im dlžník dokáže ich peniaze vrátiť. Pritom dotaz na to, či ľudia majú príjem, patrí ku kľúčovým informáciám," povedal analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub. Na druhej strane, 73 % opýtaných by chcelo zmluvu podpísanú u notára. Tretina respondentov by si vypýtala od dlžníka niečo do zálohy. 

 

Prieskum uskutočnila výskumná agentúra Ipsos v polovici novembra minulého roka na reprezentatívnej vzorke populácie 500 respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies