Ak bude mať poslanecký klub menej ako osem členov, zanikne

NETKY.SK • 21 August 2013, 11:56 • 2 min
Ak bude mať poslanecký klub menej ako osem členov, zanikne

BRATISLAVA - Ak bude mať parlamentný poslanecký klub menej ako osem členov, zo zákona zanikne. Vyplýva to z poslaneckej novely zákona o rokovacom poriadku národnej rady, s ktorou dnes vyslovila súhlas vláda. Novela v parlamente prešla 26. júna do druhého čítania.

slovakia

left justify in out

Predkladatelia, poslanci Smeru-SD, právnou normou reagujú na rozdielne interpretácie pri vykladaní terajšieho znenia rokovacieho poriadku. Rokovací poriadok dnes hovorí iba o tom, že podmienkou na vznik poslaneckého klubu je najmenej osem zákonodarcov. "Nie je však explicitne ustanovené, či sa uvedená podmienka rovnako vyžaduje aj pre funkčnosť a ďalšiu existenciu klubu počas volebného obdobia," vysvetľujú zákonodarcovia Smeru-SD. 

Problémy vznikali predovšetkým pri rozpade poslaneckých klubov. Keď sa počas vlády Ivety Radičovej v roku 2011 rozpadol poslanecký klub SNS, ústavnoprávny výbor prijal nezáväzné stanovisko, že osem členov poslaneckého klubu je potrebných nielen na vznik, ale aj na jeho existenciu. Vtedajší predseda parlamentu Richard Sulík napriek tomu poslanecký klub národniarov nerozpustil a do konca volebného obdobia fungoval so siedmimi poslancami. Ešte v roku 2001 bola situácia opačná, aj vtedy po rozpade poslaneckého klubu SNS ústavnoprávny výbor nezáväzne rozhodol, že nielen na vznik, ale aj na celú existenciu klubu treba minimálne osem poslancov. Poslanecký klub SNS vtedy zanikol. 

V aktuálnom volebnom období konštatoval predseda parlamentu Pavol Paška, že klub SaS stratil funkčnosť odchodom piatich z 11 poslancov, klub však formálne nezanikol. Sulíkovci doteraz pôsobia pod hlavičkou SaS a figurujú ako klub aj na stránke NR SR, hoci ich zostalo iba šesť. Po novom by vo všetkých spomenutých prípadoch klub automaticky zanikol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona