Ak Británia odíde z EÚ bez dohody, chovatelia oviec budú čeliť veľkej strate

NETKY.SK • 18 August 2017, 11:06 • 2 min
Ak Británia odíde z EÚ bez dohody, chovatelia oviec budú čeliť veľkej strate

LONDÝN - Britská vláda by chcela dosiahnuť dohodu o voľnom obchode s Európskou úniou (EÚ).

slovakia

left justify in out

To by privítali aj mnohí britskí farmári. Podľa niektorých analýz, ak by sa rokovania o brexite medzi Londýnom a Bruselom skončili bez dohody, chovatelia oviec v Británii môžu čeliť približne 38 percentnej strate z hodnoty svojej produkcie.

 

Na druhej strane, výrobcovia hovädzieho, bravčového, hydinového mäsa a mliečnych produktov by mohli profitovať zo zavedenia ciel na dovoz týchto produktov z EÚ, ak by Británia opustila blok bez obchodnej dohody. Uvádza sa v správe inštitútu Agri-Food and Biosciences Institute z Belfastu.

 

Keďže Británia je čistým vývozcom jahňaciny do Európy, zavedenie sadzieb podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie by znížilo ceny mäsa v Spojenom kráľovstve o 30 %, uviedol inštitút s odvolaním sa na model obchodných tokov. Ale zároveň môžu ceny mliečnych výrobkov stúpnuť rovnako o 30 %, ceny hovädzieho mäsa sa môžu zvýšiť o 17 % a hydiny o 15 %.

 

Výsledky štúdie sú limitované neistotou v súvislosti s pracovnou silou, reguláciami a "dĺžkou životného cyklu v živočíšnej výrobe", čo znamená, že farmári budú potrebovať niekoľko rokov, aby sa prispôsobili novým cenám a úrovniam produkcie, dodal inštitút.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies