Ak bol Babiš agentom ŠtB, tak odídem - vyhlásil jeden z lídrov hnutia ANO

NETKY.SK • 12 November 2013, 08:43 • 2 min
Ak bol Babiš agentom ŠtB, tak odídem - vyhlásil jeden z lídrov hnutia ANO

PRAHA - V českom hnutí ANO sa začína šíriť názor, že by jeho líder Andrej Babiš mal požiadať o lustračné osvedčenie.

slovakia

left justify in out

Niektorí členovia dokonca tvrdia, že ak by sa potvrdilo, že miliardár slovenského pôvodu bol agentom komunistickej tajnej služby ŠtB, museli by hnutie opustiť. Iní členovia však lustračné osvedčenie pokladajú za prežitok, napísal dnes spravodajský server iDNES.cz.

Poslanci hnutia ANO dostali minulý týždeň prekvapujúce odporúčanie. Tajomník klubu im v e-maile radil, aby od svojich asistentov žiadali aj lustračné osvedčenie. Teda rovnaký dokument, ktorý ich predseda Andrej Babiš nemá a možno kvôli nemu nezasadne ani vo vznikajúcej vláde.

Strany, ktoré s ANO o novom kabinete vyjednávajú, totiž lustračné osvedčenie od ministrov požadujú. Najmä ľudovci (KDU-ČSL) tvrdia, že v tomto bode nemienia ustupovať. A na ich stranu sa postupne pridávajú aj niektorí predstavitelia Babišovho hnutia.

Poslankyňa Helena Válková uviedla, že je to veľmi citlivá otázka - na ministra sa síce zákon nevzťahuje, ale podľa jej názoru by sa mali v hnutí rešpektovať ústavné zvyky. Rovnako to vníma aj jej kolega Ivan Pilný. Líder kandidátky v Královohradeckom kraji a bývalý šéf českého Microsoftu však ide vo svojich názoroch ešte ďalej."Ak by sa objavili dôkazy, že pán Babiš spolupracoval s ŠtB, nemohol by som v hnutí zostať, musel by som odísť. Ukázalo by sa totiž, že nám klamal. Ale naozaj si nemyslím, že sa to stane," povedal Pilný, ktorý nikdy nebol členom KSČ. Aj preto otvorene priznal, že sa mu počet bývalých komunistov v hnutí veľmi nepozdáva. 

Hoci sa stále čaká na zasadnutie bratislavského súdu, ktorý sa bude Babišovou žalobou zaoberať na konci januára, na získanie lustračného osvedčenia to podľa odborníkov vplyv nemá. Dôležité totiž je, aby človek vôbec nebol evidovaný v materiáloch ŠtB. Babiš bol však evidovaný ako agent s krycím menom Bureš a podľa tejto logiky by zrejme nemal získať negatívne lustračné osvedčenie - bez ohľadu na to, ako súd dopadne. O lustračné osvedčenie sa žiada na ministerstve vnútra, pripomenulo webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

Mnohí Babišovi kolegovia v ANO si myslia, že lustračný zákon je úplný prežitok. "Myslím si, že dnes už ide iba o účelový nástroj na ovplyvňovanie a manipuláciu s verejnou mienkou, ktorý sa už objektívne prežil a stratil svoj, vo svojom čase iste oprávnený význam," povedal poslanec ANO Bohuslav Chalupa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies