Ajatolláh vyzval iránskych kandidátov, aby hospodársky rast presadili bez Západu

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 12:03 • 2 min
Ajatolláh vyzval iránskych kandidátov, aby hospodársky rast presadili bez Západu

TEHERÁN - Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí vyzval prezidentských kandidátov islamskej republiky, aby sa sústredili na zvýšenie rastu ekonomiky bez pomoci Západu.

slovakia

left justify in out

Dištancoval sa tým od politiky súčasného iránskeho prezidenta Hasana Rúháního, ktorý presadzuje rozvoj hospodárstva prostredníctvom zahraničného obchodu a investícií, informovala dnes stanica Slobodná Európa.

 

"Kandidáti by mali sľúbiť, že sa budú pri riešení ekonomických otázok sústrediť skôr na národný potenciál a domáce kapacity než na spoluprácu so zahraničím," uviedol Chameneí na utorkovom stretnutí s veľvyslancami moslimských krajín v Teheráne. Západné štáty "bojujú proti Iránskej islamskej republike, pretože islam blokuje ich záujmy," dodal.

 

Chameneího spojenci, ktorí zastávajú tvrdú nábožensko-politickú líniu, dúfajú, že sa im podarí opätovne obsadiť prezidentský úrad obviňovaním pragmatického Rúháního z pomalého napredovania obnovy ekonomiky. Prezident je vystavovaný ich kritike aj napriek tomu, že v poslednom čase dochádza k uvoľňovaniu väčšiny západných sankcií na základe prelomovej jadrovej dohody, o podpísanie ktorej sa Rúhání pričinil.

 

Rúháního najväčším rivalom vo voľbách naplánovaných na 19. mája bude konzervatívny duchovný Ebráhím Raísí, ktorý má blízko k ajatolláhovi a je takisto zástancom tvrdého politického razenia.

 

Rada strážcov ústavy, ktorá posudzuje prezidentských uchádzačov z hľadiska duchovného i politického, vylúčila zo súboja o post novej hlavy štátu bývalého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

 

Úrady zaregistrovali celkovo 1636 uchádzačov o funkciu prezidenta - z toho 137 žien, ktorým Rada strážcov ústavy v minulosti neumožňovala kandidovať. Tradične je na finálny zoznam uchádzačov vybraných zhruba šesť kandidátov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies