Ajatolláh Alí Chameneí nariadil vznik centra pre kontrolu internetu

NETKY.SK • 8 Marec 2012, 07:56 • 2 min
Ajatolláh Alí Chameneí nariadil vznik centra pre kontrolu internetu

Ajatolláh Alí Chameneí nariadil vznik centra pre kontrolu internetu

slovakia

left justify in out

img

Najvyšší iránsky vodca ajatolláh Alí Chameneí nariadil dnes založenie špeciálneho centra pre kontrolu internetu, ktorého členmi budú vysokopostavení politici a velitelia armády a tajných služieb. 
      Ajatolláh v liste adresovanom miestnym úradom oznámil, že takzvané Národné centrum pre kyberpriestor má vytvoriť nové možnosti pre iránskych užívateľov internetu a súčasne eliminovať jeho nepatričné používanie. 
      Podľa agentúry Fars budú nové centrum viesť iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád, predseda parlamentu Alí Laridžání, šéfovia tajných služieb, polície a Revolučných gárd, ako aj ministri telekomunikácií a kultúry. 
      Irán už vlani vytvoril kybernetickú políciu na boj s "modernými zločinmi", ktoré zahŕňajú aj internetové aktivity opozičných skupín.
      Islamská republika podľa agentúry DPA v súčasnosti blokuje viac ako päť miliónov webových stránok vrátane sociálnej siete Facebook. Iránci však napriek tomu Facebook s obľubou využívajú, pričom blokádu obchádzajú za pomoci proxy softwaru a virtuálnych súkromných sietí (VPN). Facebook má preto v Iráne viac ako 17 miliónov užívateľov. 
      Teherán v roku 2011 ohlásil aj plány na vznik národného islamského internetu, ktoré zatiaľ neboli uvedené do praxe.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies