Aj zdravotne postihnutí budú môcť privolať pomoc, parlament prijal nové opatrenia

NETKY.SK • 29 November 2017, 13:49 • 2 min
Aj zdravotne postihnutí budú môcť privolať pomoc, parlament prijal nové opatrenia

BRATISLAVA - Občania so zdravotným postihnutím by mali mať lepší prístup na číslo tiesňového volania 112.

slovakia

left justify in out

Pomoc si budú môcť privolať prostredníctvom krátkych textových správ - SMS. Zároveň v prípade dopravnej nehody by mal fungovať aj systém eCall, ktorý automaticky privolá záchranné zložky. Takéto rozšírenie služieb upravuje návrh zákona o elektronických komunikáciách, ktorý poslanci dnes schválili.

 

"Je to veľmi pozitívny krok smerom k záchrane zdravia či ľudského života, ktoré tieto technológie prinesú každému z nás,” uviedol minister dopravy a výstavby Árpád Érsek, ktorý návrh predkladal v septembri na rokovanie vlády.

Ako uviedol rezort dopravy, možnosť privolať si pomoc na európskom čísle 112 bude mať približne 80-tisíc sluchovo postihnutých občanov na Slovensku. Nebudú už potrebovať hlas, ale napíšu esemesku. Textovú žiadosť o pomoc však môže poslať každý, kto sa ocitne v tiesni, či inej život ohrozujúcej situácii, keď nemôže alebo nedokáže hovoriť.

 

V súlade s európskou legislatívou sa zavedie aj fungovanie systému eCall, t.j. automatického zaslania dátovej vety o polohe vozidla pri dopravnej nehode na príslušné stredisko integrovaného záchranného systému. Jeho využitie má podľa ministerstva veľký význam pri nehodách na odľahlých cestách či pri bezvedomí vodiča. "Technológia eCall bude povinne inštalovaná v každom aute vyrobenom v Európskej únii od 1. marca 2018. Zároveň ju bude možné doinštalovať aj do výbavy vozidla," priblížil rezort dopravy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona