Aj vy zvyknete stavať vežičky z kameňov? Ekológovia varujú, že tým škodíte prírode

NETKY.SK • 21 August 2017, 11:11 • 2 min
Aj vy zvyknete stavať vežičky z kameňov? Ekológovia varujú, že tým škodíte prírode

PRAHA - Stavanie kamenných mohýl na hrebeňoch hôr či pozdĺž turistických ciest, ktoré je obľúbenou zábavou niektorých turistov, nie je len nevinnou kratochvíľou, ale je škodlivé.

slovakia

left justify in out

Tvrdia to ekológovia, ktorých v tejto súvislosti oslovila Česká televízia (ČT). Hydrobiológ Adam Bednařík zo Správy Krkonošského parku napríklad hovorí, že na kamene často kladú ikry či larvy viaceré druhy rýb alebo hmyzu a premiestňovanie veľkého počtu kameňov a kamienkov mimo ich pôvodného miesta môže ohroziť ich populácie.

"Na prvý pohľad to vyzerá ako zhluky kamienkov prilepené na kameň, alebo ako vetvičky, ale sú to všetko larvy. Keď napríklad kameň odnesieme z vody, tak ten živočích už z neho neutečie, naspäť do vody sa nedostane a uschne," povedal Bednařík.

Stavanie mohýl navyše funguje tak, že stačí, aby na nejakom mieste vznikla jedna, a vzápätí je obkolesená stovkami ďalších. Oslovení ekológovia preto tvrdia, že vždy, keď kamenné mohyly vidia, búrajú ich, aby ich existencia nebola inšpiráciou pre vznik ďalších.

Podľa hovorcu krkonošskej správy Radka Drahného sú problémom aj kamenné mohyly vytvárané turistami na hrebeňoch hôr. "Rozoberaním kamenných pôd na hrebeňoch a postavením kamenných pyramídiek ľudia prerušujú proces, ktorý trval tisíce rokov," povedal Drahný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies