Aj vy milujete zmrzlinu? Toto o nej ešte neviete

NETKY.SK • 20 Júl 2013, 09:40 • 2 min
Aj vy milujete zmrzlinu? Toto o nej ešte neviete

Našťastie, zmrzlina už nie je luxusným tovarom ako v minulosti určeným pre kráľov, kúpiť ju možno kdekoľvek.

slovakia

left justify in out

História ľadových pochúťok siaha až päť tisíc rokov do minulosti, ako prví si na nich pochutnávali Číňania, ktorí miešali ovocie so snehom a ľadom. Vďaka tomu, že moreplavec Marco Polo v Ázii receptúru na zmrzlinu ukradol, môžeme si ju dnes vychutnávať aj v Európe. Našťastie, zmrzlina už nie je luxusným tovarom ako v minulosti určeným pre kráľov, kúpiť ju možno kdekoľvek. Kulinári a nielen tí si môžu jednoducho vyrobiť aj vlastnú, napríklad podľa nášho receptu.

Výskum britských psychiatrov ukázal, že konzumentov zmrzliny ovládne rýchlo pocit šťastia, keďže obsahuje istú látku, na ktorú neodkladne reaguje časť mozgu. Platiť to však má iba o vanilkovej zmrzline, táto teória si však nájde pravdepodobne veľa odporcov z radov fanúšikov čokoládovej či ovocnej príchute. Každopádne, výskum mal ukázať, že pri konzumácii vanilkovej zmrzliny myslia ľudia výlučne na pozitívne veci. Že by bola zmrzlina novým liekom na depresie? 

Slováci tohto sladkého antidepresíva zjedia ročne litre, teda desiatky kopčekov, chutí nám vraj takmer tak veľmi ako Talianom a Španielom. Najviac sa jej však zje v Amerike, Austrálii a na Novom Zélande. Najviac zmrzliny sa zje počas víkendov. 

Poleva vraj prezradí osobnosť

Vedeli ste, že podľa toho, čím máte radi ozdobenú zmrzlinu, možno údajne odhaliť vašu osobnosť? Milovníci horúcej čokolády sú vraj optimistickí, tí, ktorí majú radi čokoládové ozdoby, sú energickí a odvážni. 

Karamelovú polevu majú radi spontánni a otvorení ľudia, šľahačku s čerešňou zase tí, čo majú vlastný štýl. Orieškoví fanúšikovia majú byť tradicionalisti a tí, čo preferujú ovocie, majú byť zase zaujímaví a zábavní s chuťou do života. 

Zmrzlina – potešenie aj riziko

Zmrzline málokto odolá, treba však pamätať na to, že v letných mesiacoch patrí k rizikovým potravinám. Nedávne kontroly slovenských hygienikov odhalili v zmrzlinárňach prítomnosť koliformných baktérií , kvasiniek či plesní. Našťastie, väčšina prevádzok, na ktoré si posvietili, prešla. V každom prípade pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba na výber chuti, ale aj na miesto, kde si ju kúpime. 

Napríklad prítomnosť Salmonelly nie je možné odhaliť ani zrakom, ani čuchom či chuťou. Dá sa zistiť jedine mikrobiologickým rozborom. Niektoré mikrobiologické zmeny však možno odhaliť aj zmenami senzorických vlastností - teda chuti, vône. Ak sa vám niečo na zmrzline nepozdáva, určite ju nekupujte. Prípadné črevné problémy môžu následne veľmi nepríjemne skomplikovať život, ohrozenie predstavujú hlavne pre malé deti a starší ľudia. 

Pozitívne však je, že zmrzlina sa nepodpisuje pod chrípku či angínu, ako si niektorí mylne myslia, keďže ide o infekčné ochorenia. Bez problémov jej môžete zjesť litre, určite neochoriete, či vás však nebude bolieť brucho, je samozrejme otázne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies