Aj vianočné pečenie môže byť zdraviu prospešné

NETKY.SK • 19 December 2013, 18:28 • 2 min
Aj vianočné pečenie môže byť zdraviu prospešné

BRATISLAVA - Slovenskí vedci sa už niekoľko rokov zaoberajú vývinom nových funkčných potravín, ktoré majú pozitívne účinky na naše zdravie a možno ich dokonca využiť aj pri vianočnom pečení.

slovakia

left justify in out

Lucia Mikušová z Oddelenia výživy a hodnotenia potravín Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave a jej kolegovia z Výskumného ústavu potravinárskeho pod vedením Zuzany Ciesarovej spolupracujú s Poľskou akadémiou vied v Olsztyne a s rakúskou technickou univerzitou v Grazi pri vývine a výskume potravín rastlinného pôvodu. "Spolupráca a uplatnenie dlhoročných skúseností našich kolegov zo zahraničia pri vývoji nových potravín s pridanou hodnotou pozitívneho vplyvu na zdravie s využitím pohánky ako netradičnej pseudocereálie je pre náš výskum veľmi efektívne," povedala pre TASR Ciesarová. 

Výskum je zameraný na inovované cereálne produkty - chlieb, pečivo, koláče, sušienky, kaše, ale aj nápoje na cereálnej báze so zvýšeným obsahom vitamínov, minerálov, antioxidantov, vlákniny, betaglukánov či probiotík. Pri výskume sa využívajú aj netradičné suroviny ako pohánka či rôzne farebné odrody pšenice. "Strava by mala byť pestrá a vyvážaná. Odporúčam používať celozrnnú múku namiesto tradičných múk, pretože obalové vrstvy cereálnych zŕn obsahujú najviac minerálov, vitamínov, vlákniny a rôznych iných výživových faktorov," odporúča Mikušová. Odborníci z fakulty STU vyvíjajú nové typy potravín pripravené z alternatívnych surovín, ktoré sú vhodné aj pre alergikov či celiatikov. "Výrobky na cereálnej báze majú zvýšený obsah vlákniny, ktorá pôsobí ako prevencia pred mnohými ochoreniami, napríklad tráviaceho traktu, hrubého čreva a zároveň napomáha k pocitu dlhšej sýtosti a ľahšie sa nám tak podarí redukovať hmotnosť," priblížila Mikušová. Tím vedcov sa okrem vývoja nových potravín zameriava aj na testovanie ich účinkov. Spolu s lekármi z Ústavu experimentálnej endokrinológie SAV a Slovenskej zdravotníckej univerzity overovali účinky ich konzumácie v krátkodobom aj dlhodobom meradle. Okrem kvalitatívnych a nutričných parametrov je veľmi dôležité otestovať aj zdravotný efekt výrobkov. Krvné testy potvrdili nízky glykemický index takýchto potravín a dlhodobé dvojmesačné testy potvrdili vplyv na znižovanie hmotnosti, pokles telesného tuku či reguláciu tzv. zlého cholesterolu.

Na Úrade priemyselného vlastníctva SR výskumníci zaregistrovali už tri chránené úžitkové vzory. Jedným z nich je chlieb na báze farebných pšeníc, ďalej pekárenské výrobky s obsahom extrudovaného ovsa, celozrnnej pohánky a cereálneho betaglukánového hydrogélu a tiež pekárenské výrobky s predĺženou trvanlivosťou a zlepšenými senzorickými vlastnosťami. Na svoju ochrannú známku čakajú aj ovsené a pohánkové muffiny, ktoré prispievajú k zdraviu ciev a prevencii kardiovaskulárnych chorôb. "Pre ľudí, ktorí by si na tieto Vianoce chceli napiecť aj niečo zdraviu prospešné, odporúčam do tradičných muffinov použiť zdravšie druhy múky," dodala Mikušová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies