Aj veriaci na Slovensku sa budú modliť za ochranu stvorenstva

NETKY.SK • 30 August 2015, 12:57 • 2 min
Aj veriaci na Slovensku sa budú modliť za ochranu stvorenstva

BRATISLAVA/VATIKÁN - V Katedrále sv. Martina v Bratislave odslúži bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský 1. septembra svätú omšu na úmysel ochrany stvorenstva. Stane sa tak pri príležitosti prvého Svetového dňa modlitby za ochranu stvorenstva, ktorý vyhlásil pápež František.

slovakia

left justify in out

Nový svetový deň pripadá na 1. septembra. Bratislavský arcibiskup metropolita Zvolenský zároveň pri tejto príležitosti predstaví slovenský preklad encykliky pápeža Františka Laudato si, informoval TASR hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

 

Prvýkrát bude rímskokatolícka cirkev 1. septembra tohto roku sláviť Svetový deň modlitby za ochranu stvorenstva. Rozhodol o tom pápež František v liste, zverejnenom 10. augusta a adresovanom predsedovi Pápežskej rady pre spravodlivosť a pokoj kardinálovi Petrovi Turksovi a predsedovi Pápežskej rady na podporu jednoty kresťanov Kurtovi Kochovi. Rímskokatolícka cirkev sa týmto rozhodnutím Svätého Otca pripája k pravoslávnej cirkvi, ktorá už istý čas slávi tento deň s daným zameraním, informovala vatikánska rozhlasová stanica na webovej stránke.

 

Pápež František v liste napísal, že "spolu s milovaným bratom patriarchom Bartolomejom a prijímajúc odporúčanie jeho zástupcu, metropolitu Pergama Ioannisa má starosť o budúcnosť stvorenstva". Najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi ďalej v liste uviedol, že "ako kresťania chceme ponúknuť náš príspevok na prekonanie ekologickej krízy, ktorú ľudstvo zažíva." Svätý Otec ďalej v liste zopakoval časti zo svojej encykliky Laudato si, o starostlivosti o spoločný dom. Vo Vatikáne ju predstavili 18. júna tohto roku.

 

Ekologická kríza nás preto vyzýva k hlbokému duchovnému obráteniu (konverzii), uvádza pápež v samotnej encyklike (v bode 217). Teda byť ochrancami Božieho diela je podstatnou súčasťou kresťanského života, nielen niečím voliteľným či druhoradým, vysvetlil hovorca KBS. Aj encyklika aj Svetový deň modlitby za ochranu stvorenstva zdôrazňujú kresťanskú povinnosť byť zodpovednými správcami a ochrancami životného prostredia. Súčasne pripomínajú, že nemáme právo stavať sa do pozície neobmedzených vládcov a vykorisťovateľov Zeme, podčiarkol hovorca KBS.

 

Encykliku pápeža Františka Laudato si, o starostlivosti o spoločný dom zverejnili novinárom vo Vatikáne 18. júna predseda Pápežskej rady pre spravodlivosť a pokoj Peter Turkson, predstaviteľ Ekumenického patriarchátu a pravoslávnej cirkvi Pergama Ioannis Zizioulas spolu so zakladateľom a riaditeľom Postupimského inštitútu pre výskum dopadu klimatických zmien Hansom Joachimom "Johnom" Schellnhuberom.

 

Encyklika Laudato si', o starostlivosti o spoločný dom je druhou encyklikou pápeža Františka. Prvú venoval téme viery, ako to vyjadruje jej názov Lumen fidei (Svetlo viery) a zverejnil ju v júli 2013. Názov novej encykliky Laudato si, teda Buď pochválený je citácia slov sv. Františka z Assisi z jeho Chválospevu stvorenia známeho aj ako Pieseň brata Slnka.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies