ZDRAVIE Aj vás trápia hemoroidy? Pomôžeme vám!

NETKY.SK • 17 Júl 2022, 08:00 • 2 min
ZDRAVIE Aj vás trápia hemoroidy? Pomôžeme vám!

BRATISLAVA - Mnohí z nás nevedia, že tak ako pohlavné orgány, ani konečník by sme si nemali umývať mydlom a inými vysušujúcimi prostriedkami. Úplne najlepšie je mať možnosť umyť sa po stolici čistou vodou. Tým skôr, ak človek trpí ochorením konečníka, najčastejšie hemoroidmi.

slovakia

left justify in out

Hygiena konečníka je pri hemoroidoch základ. Čo to však znamená?

 

img

 

V našich zemepisných šírkach však nie sú na toaletách k dispozícii záchodové, resp. WC sprchy, ako v arabských alebo ázijských krajinách. A štandardné toalety ani v najmodernejších kancelárskych priestoroch nemajú bežne zabudovaný bidet. Dostatočná análna hygiena je pritom dôležitým, priam nevyhnutným faktorom starostlivosti o konečník pri hemoroidálnom ochorení. Pri hemoroidoch, často nazývaných ,,zlatá žila", je tkanivo oslabené a ľahko vznikajú (aj použitím bežného toaletného papiera) drobné ranky, ktoré sa pri nedostatočnej hygiene zapaľujú. A to už ani nehovoriac o situácii, keď sú hemoroidy v akútnom štádiu, keď bolestivo krvácajú či vyklenujú von z konečníka. Akékoľvek mechanické dráždenie stav len zhoršuje. Dôkladná hygiena je teda základ a pri hemoroidoch to platí obzvlášť.

 

img

 

Najvhodnejšie je po každej stolici oblasť análneho otvoru umyť čistou vodou. Parfumované mydlá dráždia oblasť konečníka a často môžu viesť k zmene pH. Odporúča sa teda radšej používať mydlá na intímnu hygienu, ktoré majú pH podobné ako pokožka (5,5), alebo konečník umývať len čistou vodou. Pokiaľ však túto možnosť nemáte, vhodnou alternatívou sú vlhčené obrúsky určené na hygienu v oblasti konečníka. Optimálne je používať ich namiesto toaletného papiera, lebo ten je často k citlivej sliznici konečníka s hemoroidmi nedostatočne šetrný. Je bonusom, ak ide o vlhčené obrúsky obsahujúce látky s upokojujúcim či protizápalovým účinkom, prípadne výťažkom z rastlín, ktoré sa používajú pri chronickej nedostatočnosti žíl. Jednou z nich je listnatec pichľavý (Ruscusacuelatus), ktorý má dlhodobú klinickú tradíciu v terapii hemoroidov, a to vďaka farmakologickým vlastnostiam – protizápalovému a adstringentnému (sťahujúcemu) účinku.

 

img

 

 Napriek svojmu názvu - listnatec tŕnitý (po česky pichľavý, bodlinatý), je jeho efekt presne opačný. Ide o stálozelenú rastlinu, ktorá pochádza so Stredomoria a obsahuje saponíny – ruskogenín a neoruskogenín.

 

„Tieto látky sa používajú na liečbu chronickej žilovej nedostatočnosti, čiže aj hemoroidov. Ruskogeníny majú vazokonstrikčný (cievy sťahujúci) účinok a znižujú permeabilitu (čiže priepustnosť) kapilár. Kapilára je totiž krvná cieva s veľmi tenkou stenou a táto ich vlastnosť, priepustnosť, môže za istých okolností viesť k opuchom,“ upresňuje gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček. Extrakt z listnatca má aj antimikrobiálny účinok voči mnohým druhom patogénov i húb, v niektorých prípadoch porovnateľný dokonca s účinkom štandardne používaných liečiv (streptomycín, ampicilín atď.). Extrakt z listnatca je účinný pri liečbe hemoroidov a je možné ho používať aj u tehotných žien, u ktorých sa toto ochorenie vyskytuje počas tretieho trimestra veľmi často (až u 85% tehotných žien).

 

img

 

Na záver ešte pár dôležitých zásad správnej hygieny pri hemoroidoch, ktoré odporúča gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček:

 

Umývať sa po každej stolici, najlepšie čistou vodou v prípade, že nie je možné umyť sa, používať vlhčené obrúsky napríklad Procto-Glyvenol Soft® s obsahom extraktu z listnatca tŕnitého. V prípade potreby použiť aj rovnaké suppositoria, teda čípky. Konečník utierať šetrne, len mäkkým bielym toaletným papierom bez parfumácie, nápisov atď. Nosiť bavlnenú spodnú bielizeň, čiže priedušný a savý materiál (prevencia zaparenia).


img
 

Prať spodnú bielizeň minimálne pri 60 stupňoch Celzia, optimálne aj žehliť (podobné odporúčania sú aj pri ženských mykózach či vaginózach) pri fekálnej inkontinencii (čo býva tiež súčasť vysunutých žíl pri hemoroidoch) nosiť vymeniteľné slipové vložky a riešiť problém s odborníkom počas periódy u žien s akútnymi hemoroidmi a zapáleným konečníkom často vymieňať intímne pomôcky, lepšou voľbou je tampón či menštruačný kalíšok. Ak nekrvácate, spávajte bez spodnej časti pyžama, v prípade žien v nočnej košeli bez nohavičiek (V Ázii, kde je vlhko a horúco, nosia muži aj počas dňa tzv. sarong a často pod ním nič nemajú. Vedia, prečo. Hovoria tomu ,,personalaircondition". 

 

Možno vás zaujme: Región pri atómovej elektrárni čaká od augusta výmena jódových tabliet




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona