Aj v zime myslite na svoju záhradu a rastliny

NETKY.SK • 19 December 2022, 19:12 • 2 min
Aj v zime myslite na svoju záhradu a rastliny

Zimné obdobie záhradkárom nepochybne príliš nepraje. V chladnom počasí sa toho vonku nedá veľa robiť, takže toto hobby musí ísť trochu bokom. Nemusíte naň však úplne zanevrieť. Aj zimné mesiace, približne od novembra do februára, môžete v rámci starostlivosti o záhradu a rastliny využiť naplno, napríklad na čo najlepšiu prípravu na to, čo vás čaká na jar.

slovakia

left justify in out

Prinášame vám niekoľko tipov, ktoré by vám mohli pomôcť už teraz v zime, najmä z pohľadu prípravy a zabezpečenia všetkého, čo budete vo svojej záhrade potrebovať. 

 

Hnojivá na jarnú sezónu

 

Nemusíte byť odborníkmi, aby ste vedeli, že kvalitné hnojivá sú základ pri čomkoľvek, čo na záhrade pestujete. Bez nich to jednoducho nepôjde, a to platí ako pre rastliny pestované na balkóne, tak aj pre plodiny v záhrade. Nie je však jedno, aké hnojivo vyberiete. Práve na to môžete využiť čas v zime. Urobte si prieskum a zistite, aké živiny vaše rastliny potrebujú pre bohaté kvetenstvo či úrodu. 

 

Je dobré vedieť, že rastliny majú iné výživové nároky na jar, v lete a iné v zime. Kým na jeseň vyžadujú viac draslíka a fosforu, na jar zase potrebujú väčšie množstvo dusíka. Vhodné je zároveň kombinovať organické (napr. hnoj alebo kompost) a priemyselne vyrábané hnojivá (chemické, resp. minerálne). 

 

Ako vybrať hnojivo

 

Na začiatku musí stáť otázka, na čo budete hnojivo používať. Na trávniky sú určené špecifické trávne hnojivá, sú tu hnojivá určené na zeleninu, izbové rastliny či vonkajšie rastliny. Pri veľmi špecifických plodinách sú tu hnojivá vhodné vyslovene pre konkrétny druh ovocia a zeleniny, napríklad hnojivo na čučoriedky. Za základné členenie je však považovaná klasifikácia hnojív podľa ich formy - tekuté, tuhé alebo kryštalické hnojivá. Výhodou tekutých a kryštalických hnojív je ich rýchla rozpustnosť a jednoduchšia aplikácia (pomocou ručného postrekovača môžete priamo cieliť), na druhej strane majú však kratšiu účinnosť oproti tuhým hnojivám. Je preto nutná opakovaná aplikácia. 

 

Pozor na burinu a škodcov

 

Prakticky celoročnou hrozbou pri starostlivosti o záhradu sú škodcovia a plesne. V rámci prevencie však môžete urobiť dosť na to, aby ste eliminovali problémy s burinou alebo škodcami. Pri príprave na jarnú sezónu je dobré si vopred zaobstarať efektívne herbicídy, čiže postreky proti burinám.

 

Môže ísť o totálne herbicídy, ktoré vykynožia všetku burinu alebo selektívne prípravky, ktoré zasahujú len voči vybraným druhom burín. Prvá alternatíva sa odporúča najmä pri zakladaní záhrady na zarastenom pozemku, čistení dlažby či príjazdovej cesty, druhá varianta v čase, keď je záhrada už „zavedená” a potrebujete sa zbaviť len konkrétnej skupiny porastu.

 

Hľadajte nové inšpirácie

 

Okrem praktických vecí môžete zimné mesiace využiť aj na hľadanie inšpirácie, napríklad pri výbere nových rastlín, ktoré by ste chceli v nadchádzajúcej sezóne pestovať. Dobrým tipom je verbena, obľúbená okrasná rastlina. Je známa aj pod názvom železník a je veľmi pravdepodobné, že ste ju už niekde videli. Môže rásť v rôznych farbách – v bielej, ružovej, červenej či purpurovej. Aj o ňu sa bude treba starať, čím sa vraciame k výberu vhodného hnojiva či ochrany pred nežiadúcou vegetáciou a škodcami. 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viky Kriskova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies