Aj v Gréckokatolíckej cirkvi je dnes veľký a prikázaný sviatok i pôst

NETKY.SK • 3 Apríl 2015, 09:55 • 2 min
Aj v Gréckokatolíckej cirkvi je dnes veľký a prikázaný sviatok i pôst

BRATISLAVA - Veľký piatok je i v Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku významným a prikázaným sviatkom. V tento deň veriaci dodržiavajú prísny pôst.

slovakia

left justify in out

Dnes doobeda sa v gréckokatolíckych chrámoch modlia Kráľovské hodinky - žalmy a čítania zo Svätého písma o umučení Ježiša Krista. Poobede (okolo 15.00 alebo 17.00 h) sa koná Večiereň s obradom uloženia plaštenice do Božieho hrobu. V Katedrále Povýšenia sv. Kríža v hlavnom meste SR modlitby a obrady vedie bratislavský eparcha Peter Rusnák za účasti kňazov eparchie.

 

V centre obradov Veľkého piatka je plaštenica - obdĺžnikové plátno, ktoré symbolizuje plachtu či plátno, do ktorého bolo zavinuté Kristovo mŕtve telo, keď ho uložili do hrobu. Obrad uloženia plaštenice s vyobrazením scény ukladania mŕtveho Ježiša do hrobu sa zaužíval v 16. storočí a celá Východná cirkev ho prijala v 17. - 18. storočí. Veriaci prejavujú plaštenici osobitnú verejnú úctu a poklonu. V súčasnosti býva na nej okrem ikony Krista v hrobe zobrazená aj Panna Mária a ďalšie osoby, ktoré sa zúčastnili na pohrebe Ježiša.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies