Aj útočník z okolia nemeckého Würzburgu bol v kontakte s neznámou osobou

NETKY.SK • 28 Júl 2016, 18:54 • 2 min
Aj útočník z okolia nemeckého Würzburgu bol v kontakte s neznámou osobou

BERLÍN - Podobne ako samovražedný útočník z bavorského Ansbachu mal krátko pred činom kontakty s neznámou osobou alebo organizáciou, a to v oblasti Blízkeho východu, aj mladík, ktorý o niekoľko dní skôr zaútočil sekerou a nožom na pasažierov regionálneho vlaku v okolí Würzburgu.

slovakia

left justify in out

Kriminalisti zatiaľ nevedia, kto bol s útočníkom z vlaku v kontakte ešte niekoľko minút pred samotným prepadom cestujúcich. Aj v tomto prípade sa vie, že kontaktná osoba alebo organizácia sa v inkriminovanom čase zdržiavala na Blízkom východe. Medzičasom je to jasné aj v súvislosti s útočníkom z Ansbachu. Zisťovanie podrobností však naráža na problém, pretože komunikácia prebiehala zašifrovane.

 

Sedemnásťročný útočník pochádzajúci z Afganistanu alebo Pakistanu zaútočil v pondelok 18. júla na pasažierov vlaku, pričom najmenej dvom z nich spôsobil životunebezpečné zranenia. Terčom jeho útoku sa stali štyria turisti, členovia jednej rodiny z Hongkongu a na úteku aj istá Nemka. Alarmovaní policajti útočníka zneškodnili.

 

Bavorský krajinský minister vnútra Joachim Herrmann v stredu uviedol, že v prípade útočníka z Ansbachu došlo evidentne k bezprostrednému kontaktu Sýrčana s niekým, kto výrazne ovplyvnil dianie v súvislosti s atentátom pred vchodom na festivalové teritórium v Ansbachu. Intenzívne chatovanie, na ktoré vyšetrovatelia prišli pri skúmaní mobilného telefónu útočníka, sa podľa Herrmanna skončilo bezprostredne pred samotným činom.

 

Zatiaľ však nie je jasné, ako dlho pred osudnou nedeľou 24. júla tento chatový kontakt už jestvoval, či to boli týždne, mesiace alebo dokonca ešte dlhšie obdobie. Medzičasom sa potvrdilo, že aj v tomto prípade bola kontaktná osoba v inkriminovanom čase na Blízkom východe.

K zodpovednosti za oba tieto útoky sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona