Aj u lekára v ordinácii sa môžme nakaziť

NETKY.SK • 15 December 2018, 17:37 • 2 min
Aj u lekára v ordinácii sa môžme nakaziť

USA – Určenie typov baktérií na lekárskych stetoskopoch bolo cieľom štúdie publikovanej v časopise Infection Control and Hospital Epidemiology. Viacerí dobrovoľníci sa vyjadrili, že po kontakte cítia svrbenie. Tento stav, ako taký nemusí hneď niečo naznačovať, ale postupne môže viesť k vzniku choroby či alergie.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z testov DNA vykonaných špeciálnym tímom z Pensylvánskej lekárskej univerzity. Ten objavil množstvo baktérií na stetoskopoch používaných lekármi pri bežnom vyšetrení pacienta. Ide najmä o druh Staphylococcus aureus. Ten by napríklad na JiS-ke (Jednotka intenzívnej starostlivosti) spôsobil pacientom, ktorí trpia oslabeným imunitným systémom, veľké problémy.

 

img

 

Pri prieskume sa zistilo, že najviac baktérií obsahujú stetoskopy prenášané lekármi alebo zdravotnými sestrami z miesto na miesto, a opakovane používanými na rôznych pacientoch. Stetoskopy používané len v izbách pacientov obsahovali pomerne menej baktérií. Avšak oba tieto typy boli v porovnaní s novými stetoskopmi doslova zamorené.

 

img

 

A ako tomu predísť? Základom je dodržiavanie hygieny. Lekár by sa mal v prvom rade ubezpečiť, že stetoskop je čistý. Ďalej by to mohla byť dezinfekcia po každom vyšetrení nielen rúk, ale aj stetoskopu. Taktiež sa odporúča po každom vyšetrení pacienta stetoskop dôkladne vyčistiť navlhčenou utierkou buď s peroxidom vodíka, alkoholom, alebo čistiacimi utierkami. Niekde sa dokonca na čistenie používa silnejší chlórhexidn.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies