Aj touto inovatívnou novinkou vláda výrazne pomôže životnému prostrediu

NETKY.SK • 10 November 2020, 16:48 • 2 min
Aj touto inovatívnou novinkou vláda výrazne pomôže životnému prostrediu

Pre potrebu dýchať kvalitný čerstvý vzduch je tu novinka, ktorá nám uľahčí čínnosť, ktorú si ani neuvedomujeme.

slovakia

left justify in out

V pozadí koronavírusovej pandémie nám začína unikať veľmi dôležitý faktor, ktorý je naším denným chlebom, a tým je bezpochyby kvalita nášho ovzdušia.

 

Z posledných najnovších štatistík vyplýva, že až jeden milión Slovákov žije v prostredí so škodlivým ovzduším. Práve v tejto súvislosti prišiel rezort životného prostredia s novinkou, ktorá má práve pomôcť monitorovať a mapovať ovzdušia po celej krajine medzi Tatrami a Dunajom.

 

 

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) predstavil spolu s riaditeľom Slovenského  hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Martinom Benkom úplne novú unikátnu webovú aplikáciu dnesdycham.sk.

 

Pomôcka bude používateľom poskytovať informácie o kvalite ovzdušia po celom Slovenskom. Tejto aplikácii vdýchol život Ministerstvo životného prostredia SR (MŽP SR) v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP) a SHMÚ.

 

Celý monitoring bude prebiehať tak, že merné stanice budú vyhodnocovať kvalitu ovzdušia, a to z niekoľkých hľadísk, ako je obsah prachových častíc v ovzduší, smogová situácia a ďalších faktorov.

 

Konkrétne budú všetky vyhodnotená fakty znázorňovaná na mape Slovenska prostredníctvom farebných guličiek, ktoré sa budú farebne odlišovať, a prinášať tak stupnici šiestich kategórií, určujúcich mieru znečistenia ovzdušia nasledovne: veľmi dobrá, dobrá, zhoršená, zlá, veľmi zlá, extrémne zlá.

 

 

Vďaka projektu Life IP - Zlepšenie kvality ovzdušia, ktorý je financovaný z fondov EÚ v rámci programu Life a zároveň je spolufinancovaný zo štátneho rozpočtu práve pomocou MŽP SR bola táto úplne nová webová aplikácia spustená v testovacej verzii, ktorá bude následne a postupne dopĺňaná o údaje zo všetkých merných staníc národnej monitorovacej siete SR.

 

Podľa šéfa ministerstva životného prostredia, je pre verejnosť nanajvýš dôležité, aby mala k dispozícii informácie o kvalite ovzdušia, ktoré denne dýcha.

 

 

"Na svete v dnešných časoch zomiera viac Ľudí na znečistenie ovzduším než na Všetky vojny v 20. storočí. Znečistenie ovzduším je najväčších vojnou, v ktorej sme každý deň," vysvetliť Budaj s dôvetkom, že v súčasnosti meria na slovenskom stav a kvalitu ovzdušia 38 merných staníc.

 

A v najbližšej dobe k nim pribudne ďalších 14, celkom sa teda sieť meracích miest na SR zvýši na celkový počet 52. Aj tak túto sieť staníc považuje šéf envirorezortu za nedostatočnú. Ideálne by podľa Budaj a pre uspokojivú potrebu bola sieť obsahujúcu niekoľko stoviek merných staníc v krajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies