Aj toto môže byť recept na zlepšenie myšlienok

NETKY.SK • 29 September 2020, 13:05 • 2 min
Aj toto môže byť recept na zlepšenie myšlienok

Práve v ťažkej dobe, keď sa na ľudstvo valia znepokojivé informácie, by sme mali výraznejšie myslieť na oddych, zmenu činnosti, dokonca spoznávanie vecí, ktoré sme doteraz možno príliš nereflektovali.

slovakia

left justify in out

A tým, ruka v ruke, pomôžeme prírode, ako aj sebe. Veď samotný fakt, že nedokážeme listy stromov rozoznať tak ľahko, ako logá firiem, ktoré sú najčastejšie prezentované, svedčí nielen o odsúvaní prírody na posledné miesta, ale aj o ďalších aspektoch. Pri obrovskom množstve informácií viac zabúdame.

 

 

Je to prirodzené

Docent Jiří Dan z katedry psychológie Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku pripomína, že je prirodzené, že zabúdame na veci, ktoré nie sú pre nás podstatné. „O procese zabúdania, ktorý list patrí ku ktorému stromu, by sa dalo hovoriť, keby sme sa to predtým naučili, boli naučení,“ povedal odborník na ľudskú psychiku.

 

Mentálne bloky

Pripomenul, že sa tak deje aj v iných prípadoch, pri činnostiach, ktoré sú permanentnejšie. „Zabúdame aj veci, s ktorými sa stretávame denne a sú pre nás podstatné - to je antitéza k vašej hypotéze,“ povedal s tým, že sa to spája s blokmi, ktoré bránia kreativite. „Týka sa to tzv. mentálnych blokov obmedzujúcich našu tvorivosť,“ doplnil.

 

 

Conceptual Blockbusting

Docent psychológie si v tejto súvislosti spomenul na publikáciu Conceptual Blockbusting, „kde autor uvádza príklad, že nevieme nakresliť číselník na vytáčanie telefónneho čísla (kniha bola písaná v dobe, keď ešte neboli mobily)“.

 

A tak v dobe, ktorá je poznačená jednak epidémiou, ale aj rýchlosťou informácií, je dobré pozrieť sa aj na tie jednoduchšie, nad ktorými príliš často neuvažujeme. A práve prechádzka v prírode môže byť na to ideálnym časo-priestorom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies