Aj takýto bol rok 2017: Hackerské útoky, podvody a krádeže

NETKY.SK • 31 December 2017, 15:00 • 2 min
Aj takýto bol rok 2017: Hackerské útoky, podvody a krádeže

LONDÝN – Blockchain, ICO, hard fork, soft fork a mnoho ďalších. V roku 2017 sme boli zaplavení množstvom neznámych technických termínov a samozrejme aj hackerkými útokmi a podvodmi na rozvíjajúcom sa trhu s kryptomenami.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nie všetky podvody a útoky boli rovnaké. Niektoré z nich vyčnievajú z rady svojou veľkosťou alebo vplyvom na trh. Dopad niektorých incidentov bol naozaj markantný, či už to bola chyba peňaženky, podvodná ICO alebo chyba v softvérovom kóde. Investori prichádzali a milióny, presnejšie o 490 miliónov v tých prípadoch, o ktorých sa dočítate v tomto článku.

 

Všetky tieto podvody a útoky majú jedného spoločného menovateľa. Doteraz nikto z páchateľov týchto zločinov nebol chytený a dokonca ani identifikovaný. Je teda otázne, či je vôbec možné vypátrať ukradnuté milióny a vrátiť ich poškodeným investorom.

 

1. CoinDash ICO Hack

 

obrazok

 

Startup CoinDash spustil na začiatku leta ICO kampaň, ale veľmi rýchlo ju musel zastaviť, keď bola skompromitovaná ich Ethereum adresa.

 

Spoločnosť stihla získať 7,3 milióna dolárov, keď neznámy hacker zmenil ich adresu, čo spôsobilo, že vklady putovali neznámemu subjektu. CoinDash zrušil ICO, ale prisľúbil, že ich tokeny CDT dostane každý, kto sa pokúsil vložiť svoje peniaze do spoločnosti.

 

Napriek tomu, že spoločnosť vydala vyhlásenie o skompromitovaní ich Ethereum adresy, niektorí investori naďalej posielali svoje peniaze. Celková škoda v tom čase dosiahla približne 10 miliónov dolárov. CoinDash to však ustál a dnes je jeho celková trhová kapitalizácia vo výške takmer 80 miliónov dolárov.

 

Tento incident poukázal na narastajúce problémy s ICO metódou získavania finančných prostriedkov, keď spoločnosti napriek získavaniu obrovských objemov finančných prostriedkov museli zápasiť so zložitou technológiou v jej rannom štádiu.

 

2. Narušenie Parity peňaženky

 

obrazok

 

Parity je populárna Ethereum peňaženka, ktorú využívajú jednotlivci aj firmy. Rok 2017 bol však pre túto spoločnosť veľmi komplikovaný, keď musela čeliť veľkej zraniteľnosti svojho systému.

 

Problémy sa začali v júli, keď anglický startup objavil bezpečnostnú dieru vo verzii 1.5 ich softvéru peňaženky. Tá mala za následok odcudzenie najmenej 150.000 Ethereov z používateľských účtov. V tej chvíli bola hodnota odcudzenej kryptomeny približne 30 miliónov dolárov, v polovici decembra by už však bola ich cena približne 105 miliónov.

 

Neskôr sa zistilo, že viac ako 70.000 Etherov už bolo zamenených na hotovosť alebo nejakým spôsobom použité, takže ich strata je už trvalá.

 

3. Podvedený Enigma projekt

 

obrazok

 

Vráťme sa naspäť k ICO, ktorých problémy sa netýkali len skompromitovaných adries peňaženiek.

 

Blockchain startup Enigma čelil v auguste veľmi sofistikovanému podvodu, keď neznámi útočníci napadli ich webovú stránku, zoznam správ a administrátorský účet na Slack kanále. Následne podvodníci spustili falošný predpredaj a od potenciálnych investorov získali viac ako 1.500 Ethereov. Skompromitované stránky sľubovali vysokú návratnosť investícií a maskovali sa ako skutoční vlastníci projektu.

 

Tímu za projektom Enigma sa síce podarilo získať späť kontrolu nad účtami spoločnosti, ale ethereová peňaženka použíta hackermi bola vyprázdnená a prostriedky sa nikdy nepodarilo získať naspäť.

 

4. Zmrazenie Parity peňaženky

 

obrazok

 

Toto bola pravdepodobne najväčšia bezpečnostná udalosť v roku 2017. Našťastie sa nejednalo o cielený útok alebo podvod, ale o obrovskú chybu, ktorú si všimol jeden z používateľov Parity.

 

V novembri istý používateľ objavil chybu v softvérovom kóde a zmrazil v peňaženkách viac ako 275 miliónov dolárov v Ethereoch.

 

Problém sa týkal centrálnej súčasti infraštruktúry jedného z dvoch široko využívaných klientov siete Ethereum, čo viedlo ku kritike a pochybnostiam o možnostiach tejto platformy.

 

V následných aktualizáciách sa vývojári snažili obnoviť finančné prostriedky, čo si však bude pravdepodobne vyžadovať aktualizáciu sofctvéru u všetkých používateľov siete Ethereum.

 

5. Krádež Tether tokenov

 

obrazok

 

V novembri došlo k ďalšiemu incidentu, ktorý bol poznačený nejasnými okolnosťami. Spoločnosti Tether boli odcudzené tokeny v rovnomennej kryptomene naviazanej na americký dolár.

 

Spoločnosť tvrdila, že z ich virtuálnej pokladnice bola odcudzená kryptomena Tether v hodnote približne 31 miliónov dolárov, ktoré boli zaslané na neznámu adresu.

 

Vzhľadom na veľkosť trhu s kryptomenami nešlo o významnú škodu, ale o celkový dopad tohto incidentu. Útok totiž účinne obnovil dlhotrvajúcu kritiku spoločnosti Tether, ktorá neskôr presunula všetky odcudzené tokeny na čiernu listinu.

 

6. Podvod s Bitcoin Gold

 

obrazok

 

Máte zmätok z rôznych forkov? Počítajú s tým aj podvodníci a všetci tí, ktorí sa snažia zadarmo získať novú kryptomenu vznikajúcu práve pri hard forku, sú pre nich ľahkým cieľom.

 

Krátko po spustení hard forku, pri ktorom vznikol Bitcoin Gold, sa niektorí držitelia stali obeťami útoku, keď im neznámi útočníci vyprázdnili peňaženky. Došlo k tomu po tom, ako obete použili službu, ktorú zdanlivo odporúčal vývojársky tím projektu.

 

Podvodníci použili stratégiu overenia, či je držiteľ Bitcoinov oprávnený k zisku novej kryptomeny, ktorá vznikne po spustení hard forku. Falošnou webovou stránkou sa im podarilo obrať ziskuchtivých jedincov o približne tri milióny dolárov v Bitcoinoch, Bitcoine Gold, Ethereu a Litecoinoch.

 

Vývojový tím Bitcoin Gold poprel akýkoľvek vzťah s prevádzkovateľmi falošných webových stránok. Celkovo je to však iba ďalší prípad, keď sa pasce chytili jedinci opantaní vidinou ľahko zarobených peňazí.

 

7. Útok na NiceHash

 

obrazok

 

V roku 2017 sa hackerským útokom nevyhli ani spoločnosti, ktoré sú na trhu už dlhé roky. Takýmto prípadom bol aj decembrový hackerský útok na internetovú stránku NiceHash, ktorá poskytuje služby spojené s prenájmom sústav na ťaženie kryptomien. Spoločnosť potvrdila, že pri útoku jej bolo odcudzených viac ako 4.700 Bitcoinov, ktoré mali v tom čase hodnotu približne 78 miliónov dolárov.

 

Neskôr sa zistilo, že bol napadnutý počítač jedného zo zamestnancov, čo umožnilo páchateľom získať prístup k systémom spoločnosti a previesť Bitcoiny z ich účtov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona