Aj takéto veci sa dejú v domove dôchodcov

NETKY.SK • 26 Január 2021, 09:20 • 2 min
Aj takéto veci sa dejú v domove dôchodcov

V domove dôchodcov sa deje všeličo.

slovakia

left justify in out

Človek neznalý života by možno tvrdil, že v starobe sa nič pozoruhodné nevyskytne, a teda ani domov pre seniora nie je hodný pozornosti.


Keď sa aj sem-tam objaví jeho pomenovanie v rámci spravodajstva, väčšinou je to neveselá správa - týka sa buď smrti, alebo čohosi jej veľmi blízkeho.

 

Zabúda sa
Nanešťastie, často sa zabúda, že každý jedinec a to bez ohľadu na vek, má na duši vytetovaný príbeh. Tiahne sa od detstva, pokračuje mladosťou a nekončí ani v neskoršom období.

 

img

 

Obyvateľ domova dôchodcov má rovnako tak čo povedať a aj by sa snáď niekto čudoval, ale, áno, má aj čo odovzdať.

 

Mohlo by vás zaujímať: Aj túto schopnosť dal Boh človeku

 

Mýlia sa
Má 85 rokov a je jedinečná. Večne mešká na raňajky, má totiž nesmierne povznášajúci spánok a ten ju akosi nie a nie pustiť ráno zo zovretia. Kamkoľvek vstúpi, roznáša dobrú náladu, čím sa nechtiac stáva aj obeťou dohadovania.

 

Väčšina si o nej myslí, že mala v mladosti ustlané na ružiach bez tŕňov, a preto nie je ochudobnená o úsmev. Je to však omyl, zažila naozaj nejednu krušnú chvíľu, rozdiel je len v tom, že na minulosť zriedka spomína.

 

Klopanie
Na jej dverách sa pravidelne ozýva klopanie. Zvyšné osadenstvo si chodieva po radu a ona ju ochotne dáva.


„Ja neviem spať," posťažovala sa nedávno jedna návštevníčka, len čo vkročila do jej spoločnosti. Myšlienku sa hneď ponáhľala aj rozmeniť na drobné, aby vysvetlila, že dôvod na nespavosť skutočne existuje.

 

img

 

„Premýšľam o dcére, ktorá sa rozviedla a aj o synovi, ktorý má zasa iné problémy. A keď zaspím, potom mám zlé sny."

 

Jej veselšia spoločníčka bola prichystaná zaujať pre ňu typický postoj a rozhodla sa do rozprávania primiešať štipku humoru.
„A čo dávate tým zlým snom jesť? Banány alebo jabĺčka?" pohotovo sa spýtala. Návštevníčka sa trochu odula. „Ty sa z toho smeješ," vyčítala jej.

 

„Áno, smejem sa. Veď to vy tie zlé myšlienky oživujete. Vy ich kŕmite." „Ale kdeže," nesúhlasila žena so smútkom, „to mi tak samé prichádza na myseľ."

 

Prečítajte si tiež: Už dlho sa vám nedarí? Možno je problém v tomto

 

Tam nemá byť y
Keď si návštevníčka dlho-predlho nedala povedať, ona jej vložila na myseľ vlastný recept na pokojný spánok.

 

img


„Keď pôjdete v noci spať a nepomodlíte sa, to je chyba. To je ozajstná chyba. Dávate y tam, kde má ísť i. Najprv sa pomodliť, potom ísť spať a uvidíte, ráno vás vedúca bude musieť prísť zobudiť, tak dobre vám bude. Ja to tak robím. Než si ľahnem, poviem všetko Bohu, vyčistím srdce, vyhádžem kamienky, odhodím každú špinu."


Na ďalší deň jej predtým sklesnutá žena zvestovala, že mala pravdu. Vyskúšala modlitbu a dostalo sa jej pomoci. Trápenie sa zmenšilo, už ju neťaží.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies