Aj Svište z Tatier budú on-line

NETKY.SK • 16 Jún 2011, 13:57 • 2 min
Aj Svište z Tatier budú on-line

Aj Svište z Tatier budú on-line

slovakia

left justify in out

img

Život jednej svištej kolónie zo Západných Tatier bude on-line. Projekt so živou kamerou a on-line vysielanie na internetovej stránke Správy Tatranského národného parku pokračuje aj v tomto roku. Prelinkovanie bude možné aj cez stránku ministerstva www.enviro.gov.sk. Projekt nadväzuje na minuloročný priamy prenos z hniezda orla skalného. Vytipované sú dve kolónie svišťov v nadmorskej výške 1900 m n. m. Živé vysielanie je naplánované od júla do októbra, keď sa svište „zamurujú do nôr“ a uložia na zimný spánok.

„Teší ma fakt, že na tomto projekte pracujú ľudia z TANAPU s veľkým nadšením aj vo svojom voľnom čase - o to viac si vážim ich prácu. Prostredníctvom projektov intenzívneho sledovania živočíšnych druhov sa môže nielen odborná verejnosť, ale všetci naučiť veľa nového o ich živote,“ hovorí minister životného prostredia József Nagy.

Začiatok júna je obdobím, keď si svište upravujú a čistia svoje nory, aby koncom júna mohli priviesť na svet potomstvo. Svište sú v tomto období citlivé na vyrušovanie. Najvhodnejšia svištia rodina na sledovanie bude preto vybratá v prvej dekáde júla.

Prenos bude náročný. Rýchlo sa meniace klimatické pomery v alpínskom stupni, časté letné búrky s elektrickými výbojmi môžu spôsobiť prerušenie priameho prenosu. V daždivom počasí sa môže stať, že sa svište na povrchu neukážu aj niekoľko dní. Diváci však budú môcť vidieť svište najmä v skorých ranných hodinách, keď sa pôjdu napásť. Veľmi zaujímavý pohľad sa im naskytne pri sledovaní svištej rodinky počas pekných a slnečných dní, keď sa budú nielen kŕmiť, ale aj šantiť.

Zdroj: MŹP SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona