Aj správnym nakupovaním možno prispieť k ochrane prírody

NETKY.SK • 11 Október 2010, 11:21 • 2 min
Aj správnym nakupovaním možno prispieť k ochrane prírody

Aj správnym nakupovaním možno prispieť k ochrane prírody

slovakia

left justify in out

Životné prostredie sa týka každého z nás a každý má viacero možností, ako môže denne prispievať k jeho ochrane. "Neoddeliteľnou súčasťou nášho vplyvu na prírodu je aj nakupovanie. Práve zodpovedné spotrebiteľské správanie môže veľkou mierou ovplyvniť, aká stopa po nás zostáva," konštatovala pre TASR hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová. Poukázala, že jedným z veľkých problémov vyplývajúcich z dnešnej kultúry nakupovania je vznik neprimeraného množstva odpadov.
Pri nakupovaní si treba podľa Szabovej všímať, ako sú produkty zabalené. "Množstvo tovaru je dnes zabalené do niekoľkých vrstiev obalov, ktoré veľmi rýchlo končia v smetných košoch. K zvyšovaniu množstva odpadu prispieva aj používanie jednorazovo použitých igelitových tašiek," ozrejmila. Nosením si vlastných na nákup tak možno výrazne obmedziť narastanie odpadu, ktorý často končí v spaľovniach či na skládkach. Z rovnakého dôvodu by sa tiež mali uprednostňovať výrobky z recyklovaných či ľahko recyklovateľných materiálov.
Environmentalisti zároveň odporúčajú všímať si pri nakupovaní aj to, z čoho je produkt vyrobený, či odkiaľ pochádza. Platí, že čím dlhšiu cestu musel precestovať do nášho obchodu, tým nepriaznivejší vplyv má na životné prostredie. "V prípade ovocia a zeleniny, lokálnych produktov, v čo najväčšej miere zároveň chránime aj svoje zdravie, keďže ovocie a zelenina, ktoré precestovali pol Zeme, bývajú chemicky upravované," poznamenala Szabová.
Na pultoch obchodov možno v súčasnosti nájsť celý sortiment výrobkov, ktoré nosia rôzne označenia ekologických produktov. "Či už je to známe označenie bio alebo organických produktov, od kozmetiky cez oblečenie až po potraviny, alebo označenie rôznymi certifikátmi, napríklad výrobky z dreva s certifikáciou FSC zaručujúcou, že drevený výrobok nepochádza z ohrozených lesov," vysvetlila Szabová. Európska únia má vlastné označenie ekologických výrobkov, a to kvietok s hviezdami namiesto lupienkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies