Aj Smer-SD chce chrániť ľudí pred audiotextovými službami

NETKY.SK • 25 August 2013, 12:00 • 2 min
Aj Smer-SD chce chrániť ľudí pred audiotextovými službami

BRATISLAVA - Podobnú novelu predložili do národnej rady začiatkom roka poslanci za OĽaNO, Smer-SD ju vo februári nepodporil.

slovakia

left justify in out

Telefonujúci na linky so zvýšenou cenou audiotextových služieb by sa pred začiatkom hovoru mali dozvedieť, že volajú na číslo so zvýšenou cenou hovoru. Vyplýva to z novely zákona o elektronických komunikáciách, ktorú do parlamentu predložili poslanci za Smer-SD Anton Martvoň a Otto Brixi. 

"Súčasné znenie zákona audiotextové služby nepozná, a preto považujeme za potrebné v prospech koncových užívateľov zahrnúť medzi súčasne služby aj tzv. služby audiotextové, keďže ide o služby so zvýšenou tarifikáciou za minútu hovoru oproti bežnému hovoru, a teda i o takejto skutočnosti by mali byť užívatelia korektne vopred informovaní," argumentujú predkladatelia. Martvoň pre agentúru SITA pripomenul, že prostredníctvom audiotextu sa dnes už okrem hlásenia do rôznych súťaží či veštenia ponúkajú aj pracovné miesta či hlásenia o dopravnej situácii alebo poskytovanie rôznych iných informácií. S návrhom poslancov Smeru-SD súhlasilo aj ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. 

Ak parlament právnu normu schváli, po novom sa bude telefonovať od 1. januára 2014. 

Podobnú novelu predložili do národnej rady začiatkom roka poslanci za OĽaNO. Obyčajní navrhovali, aby sa telefonujúci pred začiatkom spojenia na audiotextovú linku dozvedeli, že hovor je spoplatnený vyššou sadzbou spolu s výškou tarifikácie. Vládny Smer-SD vtedy najprv novelu v prvom a druhom čítaní podporil, definitívne však za ňu v treťom čítaní nehlasoval. "V druhom čítaní sa neprijalo komplexné riešenie. Za návrh OĽaNO vtedy nehlasovali ani opozičné strany SDKÚ-DS a Most-Híd," vysvetlil Martvoň. Zároveň priznáva, že sa inšpiroval pôvodnou myšlienkou OĽaNO, ktorú považuje za dobrú. "Teraz ponúkame komplexné riešenie," uzavrel poslanec Smeru-SD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona