Aj slovenský policajný pes dokáže vyhľadať falošné bankovky

NETKY.SK • 22 Október 2011, 01:58 • 2 min
Aj slovenský policajný pes dokáže vyhľadať falošné bankovky

Aj slovenský policajný pes dokáže vyhľadať falošné bankovky

slovakia

left justify in out

img

Dnes v Bratislave končí medzinárodná odborná konferencia o ochrane a falšovaní eura. 9. ročník konferencie EURO South-East prebiehal na Slovensku od utorka 18. októbra tohto roka do dnešného dňa. O problematike ochrany a falšovania eura diskutovať experti z 22 európskych štátov. Hlavným cieľom týchto konferencií je najmä zintenzívnenie policajnej spolupráce a medzinárodná koordinácia ochrany eura pred falšovaním.

Odbor kynológie a hipológie Prezídia Policajného zboru v súvislosti s prechodom Slovenskej republiky na jednotnú európsku menu „euro“ rozšíril svoju pôsobnosť o výcvik služobných  psov na vyhľadávanie eurobankoviek. Cieľom je zabezpečiť ochranu eurobankoviek pred ich falšovaním, pozmeňovaním a následnou distribúciou falošných a pozmeňovaných eurobankoviek. Školenie  v základnom kurze na vyhľadávanie eurobankoviek už pred niekoľkými rokmi absolvovali prví dvaja psovodi a dva služobné psy. Prípravy boli úspešné a aj slovenská polícia sa môže pochváliť, že má policajných psov na vyhľadávanie eurobankoviek.

Svedčia o tom aj realizované prípady z praxe:

Slovenský policajný pes vyhľadal pri domovej prehliadke v Českej republike bankovky pochádzajúce z trestnej činnosti.

Krajské riaditeľstvo Polície Severomoravského kraja požiadalo už v roku 2009 Prezídium Policajného zboru o medzinárodnú spoluprácu pri odhaľovaní trestnej činnosti vo veci odcudzenia finančnej hotovosti. Na základe uvedeného vyžiadania bol použitý policajný pes Rasty Polícia – Slovakia, inštruktora odboru kynológie a hipológie Jána Löva  na výkon trestno-procesného úkonu pri domovej prehliadke. Pes pri tomto úkone našiel v rodinnom dome v Bernaticích nad Odrou, okr. Nový Jičín bankovky v nominálnej hodnote 10.000 CZK, ukrytých v komode.

Ide o prvý medzinárodných úspech  slovenského policajného psa od zavedenia detekcie bankoviek do policajnej praxe ako novej metódy kriminalistickej taktiky. Rasty Polícia – Slovakia je 5 – ročný nemecký ovčiak pochádzajúci zo slovenského policajného chovu. Polícia služobného psa na vyhľadávanie nielen eurobankoviek využíva niekoľko krát v priebehu roka.

Zdroj: PPZ SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies