Aj Slovenskom sa zaoberá správa o konzumácii drog v Európe

NETKY.SK • 25 Jún 2010, 10:05 • 2 min
Aj Slovenskom sa zaoberá správa o konzumácii drog v Európe

Aj Slovenskom sa zaoberá správa o konzumácii drog v Európe

slovakia

left justify in out

img

Frekvencia konzumácie drog za pomoci injekčných striekačiek je v Európe stabilná alebo klesá. Túto pre väčšinu európskeho kontinentu dobrú informáciu prináša správa Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA), ktorú dnes zverejnili krátko pred sobotňajším Medzinárodným dňom proti zneužívaniu drog a ilegálnemu obchodovaniu s drogami v portugalskom sídle centra Lisabone.
      Z dokumentu EMCDDA pod názvom Trendy v oblasti konzumácie drog za pomoci injekčných striekačiek vyplýva, že sa počet aktívnych narkomanov využívajúcich drogy predmetným spôsobom odhaduje v Európskej únii na 750.000-1.000.000 osôb. Kým vo väčšine štátov možno hovoriť o stabilnom alebo klesajúcom počte takto drogovo závislých ľudí, v niektorých regiónoch registrujú rastúci počet narkomanov s problematickým používaním narkotík.
      Správa sa zaoberá aj časovými trendmi v užívaní drog vpichovaním medzi osobami, ktoré sa prihlásili na svoje prvé protidrogové liečenie. Každoročne zhromažďované údaje o takýchto užívateľoch drog poskytujú prospešný prehľad o prípadných nových trendoch pri vpichovaní drog u širšej populácie užívateľov omamných látok. Takéto údaje však nie sú dlhšie obdobia dostupné vo všetkých krajinách a v priebehu času sa navyše menia spôsoby zhromažďovania údajov.
      Medzi klientmi, ktorí sa v rokoch 2002-2007 začali prvýkrát liečiť zo závislosti od opioidov, kokaínu alebo amfetamínov, kleslo vo väčšine krajín percento tých, ktorí si drogu vpichovali. Medzi užívateľmi heroínu, ktorí sa začali prvýkrát liečiť, je percentuálny pokles užívateľov pomocou vpichovania štatisticky výrazný v desiatich krajinách. Iba v Bulharsku a na Slovensku je trend opačný a počet takýchto užívateľov narastá. Niektoré krajiny však hlásia nárast užívateľov heroínu vpichovaním, ktorí sa prvýkrát začali liečiť.  
      V správe sa spomína Slovensko napríklad aj v súvislosti s užívateľmi amfetamínu v európskych krajinách. Medzi užívateľmi tejto drogy, ktorí sa dali liečiť, bolo vpichovanie bežný spôsob. Slovensko patrí medzi štyri krajiny (s Fínskom, Švédskom a Českou republikou), kde hlavní užívatelia amfetamínu alebo metamfetamínu tvoria najväčšie skupiny medzi liečenými užívateľmi - a medzi nimi je vpichovanie drogy bežný spôsob, až 41 až 83 percent.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies