Aj Slovensko zasiahla ďalšia vlna škodlivého vírusu

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 12:29 • 2 min
Aj Slovensko zasiahla ďalšia vlna škodlivého vírusu

BRATISLAVA - Bezpečnostná spoločnosť ESET zaznamenala významný nárast detekcií škodlivého kódu JS/Danger.ScriptAttachment vo viacerých európskych krajinách.

slovakia

left justify in out

Tento malware po infekcii do počítača sťahuje ďalší škodlivý kód, väčšinou pritom ide o ransomware, ktorý zašifruje obsah zariadenia a za jeho odšifrovanie požaduje výkupné. Viac než 40 % všetkého škodlivého kódu, ktorý na Slovensku odchytáva ESET, tvorí práve JS/Danger.ScriptAttachment. V Česku je to viac než 50 %.

 

Infekcia je šírená e-mailami, ktoré obsahujú škodlivé prílohy. Po úspešnej infekcii škodlivý kód do počítača sťahuje ransomware, väčšinou neslávne známy Locky.

 

"Táto vlna má ten istý cieľ ako marcový nárast detekcií škodlivého kódu Nemucod. Aj ten sa šíril prostredníctvom e-mailov a na infikovaný počítač sťahoval ďalší ransomware," vysvetľuje Ondrej Kubovič, bezpečnostný špecialista spoločnosti ESET.

 

Spoločnosť považuje ransomware za jednu z najnebezpečnejších počítačových hrozieb súčasnosti. Internetovým surferom, ale aj firmám preto odporúča pravidelne aktualizovať všetok nainštalovaný softvér, používanie spoľahlivého bezpečnostného riešenia a pravidelné zálohovanie svojich dát. Aj v prípade úspešného útoku sa tak obeť bude vedieť dostať k svojim dokumentom. Internetoví používatelia by zároveň nemali otvárať podozrivo vyzerajúce prílohy, obzvlášť ak sú súčasťou správy, ktorá pôsobí nátlakovo alebo ktorú vôbec nečakali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies