Aj Slovensko už transponovalo smernicu EÚ o podpore obetí trestných činov

NETKY.SK • 21 Február 2018, 14:42 • 2 min
Aj Slovensko už transponovalo smernicu EÚ o podpore obetí trestných činov

BRUSEL - Za dodržiavanie práv obetí trestných činov sa v európskych krajinách zasadzujú najmä občianske združenia. Európsky deň obetí zločinu pripadá na 22. februára.

slovakia

left justify in out

V Úradnom vestníku Európskej únie (EÚ) 14. novembra 2012 bola uverejnená Smernica Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie (2012/29), ktorou sa stanovili minimálne normy v oblasti podpory a ochrany obetí trestných činov a nahradilo sa ňou rámcové rozhodnutie Rady 2001/220/SVV. Smernica nadobudla účinnosť nasledujúci deň po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Členské štáty EÚ mali uviesť do účinnosti zákony, právne predpisy a správne opatrenia potrebné na dosiahnutie súladu s touto smernicou do 16. novembra 2015.

 

Na Slovensku bola smernica čiastočne transponovaná v predchádzajúcom volebnom období Zákonom č. 397/2015 Z. z., ktorým sa na účely Trestného zákona ustanovuje zoznam látok a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, uviedol pre TASR hovorca Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky (MS SR) Peter Bubla. K úplnej transpozícii došlo minulý tok Zákonom č. 274/2017 Z. z. o obetiach trestných činov a o zmene a doplnení niektorých zákonov, vysvetlil hovorca rezortu spravodlivosti. Zákon je účinný od 1. 1. 2018, dodal.

 

Európske organizácie poskytujúce služby obetiam rôznych foriem zločinov založili v roku 1989 Európske fórum služieb obetiam. O rok neskôr, 22. februára 1990, bola vyhlásená Charta obetí zločinu, od roku 1993 sa 22. február pripomína ako Európsky deň obetí zločinu.

 

Na Slovensku sa obetiam trestných činov rôzneho charakteru venujú členovia Občianskeho združenia Pomoc obetiam násilia (OZ PON). Zameriavajú sa, podobne ako v iných krajinách Európy, na pomoc obetiam trestných činov, domáceho násilia, dopravných nehôd, katastrof a nešťastných udalostí, ale aj na prevenciu kriminality. Obete trestných činov a násilia majú právo na prístup k službám pomoci, ďalej na pomoc poskytovanú vybranými a školenými pracovníkmi, na bezplatné služby pomoci, na dôverný charakter služieb pomoci, na osobnú nezávislosť v rozhodovaní a na služby, ktoré sú nezávislé.

 

Európske fórum služieb obetiam (Victim Support Europe, predtým známe ako European Forum for Victim Services) vzniklo v roku 1989, aby podporilo rozvoj efektívnych služieb pre obete trestných činov v celej Európe. Pod tým označením fórum existovalo do roku 2008. V súčasnosti je registrované pod názvom Victim Support Europe, sídlo má v Bruseli.

Victime Support Europe má štatút konzultanta v Rade Európy a v OSN.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies