Aj slovenské potraviny lákajú na Danubius Gastro viac návštevníkov

NETKY.SK • 26 Január 2017, 17:41 • 2 min
Aj slovenské potraviny lákajú na Danubius Gastro viac návštevníkov

BRATISLAVA - Výstava Danubius Gastro aj prezentáciou kvalitných slovenských potravín z roka na rok láka väčší počet návštevníkov. Slovenskí potravinári vedia spotrebiteľom ponúknuť viac kvalitnejších a bezpečnejších potravín. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

slovakia

left justify in out

Slovensko sa podľa nej pritom v tejto oblasti má čím pochváliť. "Naši výrobcovia prinášajú do obchodov chutné a najmä škandálmi nepoznačené potraviny, a to je v časoch globalizácie trhu, enormných dovozov zahraničných potravín rôznej kvality, ich prebaľovania a s tým súvisiacich nižších zdravotných a hygienických štandardov, jedna obrovská devíza," podčiarkla.

 

"Z pohľadu výrobcov potravín majú výstavy, akou je aj Danubius Gastro, obrovský význam. Naďalej potrebujeme presviedčať našich spotrebiteľov o výhodách slovenských potravín, a to najmä v časoch, keď sa nám každoročne od roku 1993 zvyšuje pasívne saldo zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami," uviedol dnes počas slávnostného príhovoru predseda SPPK Milan Semančík.

 

Holéciová pripomenula, že z predbežných údajov Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva vyplýva, že záporné saldo agroobchodu SR by sa za celý rok 2016 mohlo pohybovať až na úrovni 1,3 miliardy eur. "Znamená to, že zahraničné výrobky, a to aj horšej kvality – valcujú náš trh. Nemenej bolestivý je fakt, že približne 60 % dovážaných výrobkov sú tie, ktoré by sme si vedeli vyrobiť my sami doma na Slovensku," upozornila.

 

Zvyšovať pretrvávajúci 40-% podiel slovenských výrobkov v obchodoch a aj záujem spotrebiteľov o ne je podľa SPPK našou dlhodobou úlohou. "Farmári a potravinári potrebujú spotrebiteľov a spotrebitelia potrebujú farmárov a potravinárov, ktorí produkujú zdravé potraviny," dodal Semančík.

 

Jednou z priorít SPPK a jej potravinárskych zväzov a združení bude podľa Holéciovej aj v tomto roku práca so spotrebiteľom. Potravinári sa aj v tomto roku budú zúčastňovať viacerých regionálnych propagačných aktivít alebo výstav. SPPK opäť na jeseň pokračuje tentoraz už v 5. ročníku celoslovenského projektu Hovorme o jedle, ktorý vychováva mladých spotrebiteľov, teda žiakov v základných školách.

 

Dodala, že počas 24. ročníka veľtrhu Danubius Gastro, ktorý sa koná od 26. do 29. januára, sa v stánku SPPK predstaví 11 potravinárskych subjektov, ktorí sú členmi SPPK.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies