Aj Putin naznačil, že Rusko možno zruší embargo na grécke potraviny

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 14:30 • 2 min
Aj Putin naznačil, že Rusko možno zruší embargo na grécke potraviny

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes naznačil, že Moskva by mohla zrušiť embargo na dovoz potravín z Grécka, ktoré zápasí s vážnymi finančnými problémami a poľnohospodárske produkty patria medzi jeho kľúčové exportné komodity. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Putin to uviedol pred začiatkom rokovaní s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom, ktorý dnes pricestoval na návštevu do Moskvy.

 

Grécko je závislé od finančnej pomoci zvonka, od svojich veriteľov, ktorými sú členské štáty eurozóny a Medzinárodný menový fond (MMF). Tí ale od Atén požadujú, aby na odvetu zaviedli reformy, ktoré im pomôžu stlačiť dlh na udržateľnú úroveň a postaviť sa na vlastné nohy. Gréckej vláde sa však stále nepodarilo dohodnúť sa s veriteľmi na návrhu reforiem. Aténam pritom dochádzajú peniaze.

 

V ruských médiách sa tento týždeň objavili špekulácie, že Moskva by mohla Grécku ponúknuť zľavu z ceny plynu a dokonca aj pôžičku. A ruský minister poľnohospodárstva Nikolaj Fjodorov zase novinárom povedal, že ruská vláda možno zváži zrušenie zákazu dovozu potravín z Grécka, Maďarska a Cypru. Rusko začiatkom augusta 2014 zakázalo dovoz ovocia, zeleniny, mäsa, hydiny, rýb, mliečnych a ďalších potravinárskych produktov z celej EÚ v rámci odvety za sankcie, ktoré prti nemu zaviedol Brusel za jeho prístup ku kríze na Ukrajine.

 

Grécko v súvislosti s Tsiprasovou návštevou v Moskve vyhlásilo, že Rusko o pôžičku nepožiada a svoje problémy bude naďalej riešiť v rámci eurozóny.

 

Aj ruský minister financií Anton Siluanov potvrdil, že Atény nepožiadali Moskvu o finančnú pomoc. Rusko na tom tiež nie je veľmi dobre po vlaňajšom páde cien ropy a oslabení rubľa oproti doláru.

 

Grécki predstavitelia pred Tsiprasovym odchodom do Ruska niekoľkokrát zopakovali, že sa počas rokovaní sústredí na hospodársku spoluprácu, bilaterálne investície a obchod a bude postupovať v súlade s politikou EÚ. Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz totiž varoval gréckeho premiéra, aby počas návštevy v Moskve dodržiaval líniu EÚ, ktorá vlani zaviedla sankcie proti Moskve za jej prístup ku kríze na Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona