Aj preventívna prehliadka má svoje pravidlá – vykonáva ju váš lekár správne?

NETKY.SK • 7 August 2017, 10:27 • 2 min
Aj preventívna prehliadka má svoje pravidlá – vykonáva ju váš lekár správne?

BRATISLAVA - Účasť na preventívnych prehliadkach je u nás dlhodobo nízka – k svojmu všeobecnému lekárovi si príde dať zdravotný stav skontrolovať len každý šiesty Slovák. Viete však ako by mala takáto prehliadka vyzerať? Rozhodne to nie je len o popočúvaní srdca a skontrolovaní tlaku.

slovakia

left justify in out

Lekár by sa vás mal spýtať na váš zdravotný stav od poslednej návštevy a mal by ho zaujímať výskyt vážnych ochorení u vašich príbuzných. Musí mať prehľad o operáciách, vážnejších úrazoch a o ochoreniach, na ktoré sa liečite u špecialistov. Mal by sa vás spýtať na vaše telesné funkcie - dýchanie, močenie, stolicu, spánok, chuť do jedla, či ste za posledný rok výraznejšie neschudli alebo nepribrali, či fajčíte, aké lieky užívate, či máte alergie.

Ak máte od 18 do 40 rokov čaká vás kontrola stavu očkovania. „Na Slovensku je povinné očkovanie proti tetanu. Ak je to potrebné, lekár vás preočkuje a máte „pokoj“ na ďalších 10 až 15 rokov,“ vysvetľuje Miroslava Jurčáková, z odboru programov zdravia v ZP Union.

 

Nasledovať bude vyšetrenie pulzu a tlaku krvi, kontrola hmotnosti a výšky. Odoberú vám moč, aj krv. Laboratórne vám vyhodnotia celkový krvný obraz a tiež hodnoty cholesterolu. Ľudom, ktorí už mali 40 rokov prináleží aj EKG.

 

„Zdravotná poisťovňa Union prepláca EKG vyšetrenie aj u všeobecného lekára – výhodou teda je, že ak váš lekár prístroj má, nemusíte už navštíviť ďalšiu ambulanciu,“ hovorí M.Jurčáková.

Po päťdesiatke vás čaká ešte špeciálny test na krvácanie v stolici. Test si môžete urobiť v súkromí domova, kde si ho aj vyhodnotíte alebo požiadate o vyhodnotenie svojho lekára. Postup je veľmi jednoduchý a bezbolestný. Princípom je detekcia krvného farbiva hemoglobínu v stolici.

 

Okultné krvácanie je jedným z prvých signálov mnohých ochorení, napríklad rakoviny hrubého čreva a konečníka alebo polypov - nakoľko však ide o veľmi vážne ochorenia, ktoré je potrebné liečiť čo najskôr, Union toto testovanie prepláca už od veku 40 rokov poistenca.

Preventívnu prehliadku by ste v takejto podobe mali absolvovať každé dva roky – poistencov ZP Union, ktorí tak robia, odmeňuje darčekom.

Na aké ďalšie preventívne prehliadky máte nárok?

Preventívna gynekologická prehliadka - 1x ročne, ženy od 18 rokov

Mamografia – 1x za dva roky, ženy nad 40 rokov

Preventívna urologická prehliadka – 1x za tri roky, muži nad 50 rokov

Preventívna stomatologická prehliadka - 1x ročne, všetci od 18 rokov, 2x ročne dorast do 18 rokov, 2x v období tehotenstva

Preventívna starostlivosť o deti a dorast- deti by mali absolvovať 9 prehliadok do 1 roku života, z toho najmenej 3 prehliadky v prvých troch mesiacov, 1 prehliadku vo veku 18 mesiacov a medzi 3 a 15 rokom veku 1 preventívnu prehliadku raz za 2 roky




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona