Aj pred búrkami a krupobitím je možné chrániť si majetok

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 09:54 • 2 min
Aj pred búrkami a krupobitím je možné chrániť si majetok

BRATISLAVA - Meteorológovia predpovedajú, že po extrémnych horúčavách zasiahnu Slovensko v najbližších dňoch silné búrky, ktoré môžu byť sprevádzané aj krupobitím. Letné búrky a prietrže mračien spôsobujú najväčšie škody na nehnuteľnom majetku a vozidlách.

slovakia

left justify in out

V minulosti poisťovne zaznamenali poistné udalosti, pri ktorých podobné búrky, silný vietor a krupobitie poškodili fasády, strechy či okná. Voda z prívalových dažďov zaplavila prízemné obytné miestnosti, garáže a pivnice. Údery bleskov zasa spôsobili škody na domácich spotrebičoch a elektronike. Padajúce stromy a konáre často poškodia tiež autá.

 

Ľudia však môžu pri očakávaných búrkach škody minimalizovať. Mali by dbať na to, aby strecha bola v dobrom technickom stave. Predídu tak poškodeniu silným vetrom, ktorý môže strhnúť jej časť alebo ju dokonca odniesť celú. Pri odchode z domácnosti a očakávaní, že môžu prísť búrky, treba dôkladne pozatvárať okná, ventilácie, svetlíky, dvere a iné otvory. Z elektrických spotrebičov je tiež dobré vytiahnuť prívodné šnúry z elektrickej siete, prípadne vypnúť elektrické ističe. Predíde sa tak poškodeniu spotrebičov úderom blesku. Elektronické a elektrické zariadenia ochráni pre úderom blesku tiež tzv. prepäťová ochrana.

 

"Poistenie domácnosti a nehnuteľnosti je v prípade škôd, ktoré napáchajú búrky, nevyhnutnosťou. Dôležité je mať poistené živelné riziká, a to vrátane víchrice a krupobitia. Škody na budovách sa kryjú z poistenia nehnuteľnosti, škody na zariadení, nábytku, spotrebičoch, či oblečení zasa z poistenia domácnosti. Ak voda či vietor poškodia auto, tieto škody poisťovňa preplatí z havarijného poistenia," radí Milan Janásik z poisťovne Generali.

 

Ak by sa počas očakávaných búrok stali poistné udalosti, klienti majú niekoľko možností, ako ich nahlásiť. Dobre je urobiť tak bezodkladne e-mailom, prostredníctvom on-line formulára alebo telefonicky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona