Aj pre týchto sedem dôvodov stvoril Boh smiech

NETKY.SK • 12 Február 2020, 6:56 • 2 min
Aj pre týchto sedem dôvodov stvoril Boh smiech

„Úsmev je vzácnosť, ktorá sa dá získať výmenou za snahu. Trápenia si s obľubou sadajú na ľudstvo, našepkávajú výhovorky, prečo smútiť a netešiť sa. Iba ten, kto odvráti sluch, dokáže zmierniť aj odveké nepriateľstvo medzi bolesťou a radosťou."

slovakia

left justify in out

Nie je iba jeden druh smiechu. Vie byť falošný, ten sa ukazuje, ak človek skrýva bôľ a nerád by bol viditeľný v stave najväčšej zraniteľnosti.


Smiech môže byť aj polovičatý, dochádza k nemu, ak sa niekto bojí uveriť v radosť. Je to niečo také, akoby sa úsmevom šetrilo na horšie časy, akoby ešte nebol vhodný okamih úplne sa mu poddať.

 

img


Existuje aj smiech cez slzy, taký je krásny aj ťažký súčasne. Je známkou vnútornej sily, lebo ten, kto plače, si dokáže nájsť aj dôvod na to, aby vnímal pozitívum.


A najdominantnejší a aj najviac chcený a potrebný je smiech úprimný. Ten sa rodí v srdci, a keďže je ho tak veľa, že sa tam nezmestí, putuje na tvár a zmení aj nezmeniteľné.


Verím, že smiech je výtvor, ktorý pochádza od Boha a vo svojej múdrosti ho neurčil len tak. Dal mu význam a prisúdil mu vlastnosti, vďaka ktorým nie je možné bez neho plnohodnotne žiť.

 

SEDEM DÔVODOV


1. Kto sa smeje, bude mať menšiu obavu o zdravie.

Áno, Boh to zariadil tak neopísateľne prezieravo, že smiať sa znamená aj posilňovať si imunitný systém. Je niečo ako vitamín, ktorý napovedá telu, že nemá prečo byť choré, pretože duša sa cíti byť viac ako spokojná.

Povznesená nálada má priaznivý účinok na rast takých buniek, ktorých účelom je posielať preč akúkoľvek infekciu. Ak sa to prenesie na duchovnú sféru, má to rovnaký princíp. Úsmevom sa ničí nadbytočná starosť, odkladá sa smútok a verí sa v to, že koniec všetko napraví.


2. Smiech si získa priateľov.
Myslím si, že nie je nič udivujúce na tom, ak poviem, že zamračený výraz tváre či neustále napätie v očiach nevzbudí vľúdny dojem. Pevné puto sa rodí najskôr zo sympatie, a keď tá prekročí prah, potom už bude možnosť rátať aj s tým, že pri plači človek nebude sám.

 

3. Na smiech sa jednoducho zabudnúť nedá.
Spomienka, ktorá je nerozlučne spätá s niečím veselším, bude ľahšie uložená do pamäte. Navyše posilní jej funkciu, a teda sa niekdajšia situácia pripomenie v čase búrky.


4. Kto sa usmieva, je pravdepodobné, že si predĺži počet rokov na zemi.

Potvrdil to i nejeden výskum, optimizmus teda poráža aj smrť.


5. Kto sa smeje, tomu sa lepšie dýcha.

Pri smiechu sa pľúca uvoľňujú a dochádza k vylučovaniu čohokoľvek nadbytočného, čo by mohlo mať za následok sťažené dýchanie.


6. Radostný postoj napomáha k chudnutiu.

Neviem si predstaviť užitočnejšiu a krajšiu diétu. Vďaka nemu sa zvyšuje srdcová frekvencia a zrýchľuje sa látková výmena. Vyskúšať sa to smie i tak, že sa začne praktizovať smiech aspoň 20 minút deň čo deň.

 

7. Ak je už zmienka o srdci, potom ani ono neostáva imúnne voči smiechu.

Naopak, uvítava ho, pretože ním sa znižuje krvný tlak a má dokonca účinok porovnateľný s cvičením v telocvični.

 

img


Pravdaže, dôvodov, pre ktoré by sa malo viac smiať, je neúrekom. Nebol by na ne dostačujúci ani dlhočizný text. Jedno je ale isté, že smiech je to, čo Boh chce dať. Jeho prítomnosť je plná úsmevu a takého naozajstného. Neostáva nič iné, ako žasnúť nad tým, aký zmysel je všade tam, kde je Boh. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona