Aj po prepočítaní hlasov v prezidenstských voľbách v Ekvádore zvíťazil Lenín Moreno

NETKY.SK • 19 Apríl 2017, 10:07 • 2 min
Aj po prepočítaní hlasov v prezidenstských voľbách v Ekvádore zvíťazil Lenín Moreno

QUITO - Víťazom prezidentských volieb v Ekvádore sa aj po prerátaní časti odovzdaných hlasov stal ľavicový kandidát vládnucej aliancie PAIS Lenín Moreno.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes ekvádorská ústredná volebná komisia. K prepočítaniu časti hlasov odovzdaných v druhom kole volieb z 2. apríla pristúpila komisia po sťažnosti neúspešného opozičného kandidáta Guillerma Lassa, ktorého Moreno podľa pôvodných výsledkov tesne porazil.

 

Predseda komisie Juan Pablo Pozo však dnes vyhlásil, že výsledky prezidentských volieb boli potvrdené, a dodal, že volebnej komisii "nijaký dôkaz o podvode" predložený nebol.

Bývalý ekvádorský viceprezident Moreno získal aj po prerátaní v druhom kole 51,16 percenta hlasov, čo nie je veľmi odlišné od pôvodného výsledku. Do štvorročného prezidentského úradu nastúpi 24. mája.

 

Konzervatívec Lasso, ktorý získal v druhom kole 48,84 percenta hlasov, obvinil svojich protivníkov z rozsiahleho volebného podvodu a žiadal prerátanie všetkých odovzdaných hlasov. Čiastkové prepočítanie schválené volebnou komisiou považoval za frašku a svojich stúpencov vyzýval na pouličné protesty. Podozrenia z volebných manipulácií nepotvrdili ani medzinárodní pozorovatelia.

 

Morena si vybral za svojho nástupcu odchádzajúci prezident Rafael Correa, jeden z kľúčových predstaviteľov ľavicových hnutí, ktoré sa dostali v Latinskej Amerike k moci v uplynulých desaťročiach. Samotný Correa už kandidovať nemohol, funkciu totiž zastával už dve volebné obdobia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies