Aj plač má svoje fakty

NETKY.SK • 21 Október 2017, 07:47 • 2 min
Aj plač má svoje fakty

BRATISLAVA - Rovnako ako smiech, je aj plač bežnou súčasťou nášho života. Myslíte si, že na tejto "činnosti" vás nič neprekvapí? Omyl! Stále sa objavujú nové skutočnosti, nad ktorými sa pozastavujú aj samotní odborníci.

slovakia

left justify in out

K dnešnému dňu boli zatiaľ rozpoznané tri druhy sĺz. Bazálne, ktoré sa tvoria samovoľne a bez vášho vedomia, čím sa prirodzene zvlhčujú oči. Ďalej reflexné, ktoré reagujú na nejaký dráždivý podnet - napríklad pri krájaní cibule. A nakoniec emocionálne, ktoré idú ruka v ruke so smútkom alebo naopak s radosťou.

 

Mysleli ste si, že bohatí ľudia neplačú lebo majú všetko na čo si spomenú? Aj to je omyl! Ad Vingerhoets - profesor klinickej psychológie pôsobiaci na holandskej univerzite Tilburg na základe svojej štúdie tvrdií, že dámy žijúce v bohatých krajinách s prosperujúcou ekonomikou plačú oveľa viac v porovnaní so ženami z chudobných oblastí, ktoré nemajú žiadne práva.

 

Podľa odborníkov si ženy emocionálne zaplačú približne päťdesiatkrát do roka. Ako sú na tom muži? Aj tí najsilnejší jedinci prepadnú slzavému údolie zhruba desaťkrát za 365 dní - ale toto samozrejme nikdy otvorene nepriznajú. Deti v priemere preplačú jednu až tri hodiny denne.

 

Závery najnovšej nemeckej štúdie uvádzajú, že v žiadnom svetovom jazyku sa neplače rovnako. Napríklad Nemci zdôrazňujú v hlasovom prejave úplne iné slabiky ako Francúzi. A oba národy sa v tomto zase odlišujú od Talianov.

 

Asi neexistuje chlap, ktorému by pohľad na jeho uplakanú polovičku robil ktovieako dobre. Ženské slzy vysielajú do testosterónového sveta zvláštny signál, ktorý dokáže samcom túžbu po milovaní zadupať do zeme aj na pár hodín. Tento nedobrovoľný, napriek tomu zaujímavý jav, slúži ako prostriedok neverbálnej komunikácie medzi pohlaviami.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies