Aj oslava sa môže zmeniť na nočnú moru

NETKY.SK • 11 December 2020, 12:00 • 2 min
Aj oslava sa môže zmeniť na nočnú moru

Príprave jediného dňa venovala takmer dvadsať rokov. Myslela si, že skutočnosť predčí aj ten najodvážnejší sen. Napokon sa to však podobalo nočnej more.

slovakia

left justify in out

Plánovanie je niekedy nepopulárne, a predsa sa bez neho nikto nezaobíde. Žiť z minúty na minútu a nechať sa len tak unášať rytmom okolností je síce vzrušujúce, ale pomerne dosť nepraktické.


Ak zafúka osud
Zrejme je dôležité vyhľadať rovnováhu a naučiť sa rozpoznať, kedy je čas na spontánnosť a kedy zasa na rozplánovanie. A do toho všetkého je otázkou zachovania si zdravého rozumu uvedomenie si, že aj najdokonalejšie premyslený plán sa môže zrútiť ako dom z karát, ak do neho zafúka osud.

 

img

 

Pochopila to aj Livia, hrdinka knihy Dilema, ktorej autorkou je talentovaná B.A. Paris.

 

Nielen z lásky
Keď sa Livia vydávala za Adama, bola príliš mladučká. Vzťah s ním späčatila nielen z lásky, ale aj pre nečakané tehotenstvo. Rodina ju odvrhla, takže ani zďaleka nezažila okamih slávy, ktorý je taký typický pre vzrušené a dychtivé nevesty.

 

Zrejme aj to bol dôvod, prečo od mladosti urputne trvala na tom, že keď zostarne na 40 rokov, vynahradí si to vskutku veľkolepou oslavou. Premýšľala o nej, vyberala a zhromažďovala financie, až sa napokon dočkala. Konečne nastala narodeninová rozprávka.

 

Nedokonalosť

Na večierok je, prirodzene, pozvaný každý, na kom jej záleží. Jedinú výnimku tvorí dcéra Marnie, ktorá študuje v zahraničí a je vraj príliš zaneprázdnená učením sa na skúšku.

 

img

 

Tak sa to aspoň verejne šepká, aby sa zachovalo zdanie dokonalosti. Pravda je totiž oveľa menej príjemná - Livia síce dcéru ľúbi, ale teší sa, že sa na oslave nezúčastní. Pred manželom skrýva tajomstvo, a keď ho odhalí, zničí sa nielen dcérina povesť, ale aj jej krehké šťastie.

 

Nie je predsa nič zlé na tom, ak chce oddialiť budúcu bolesť v prospech terajšej spokojnosti, či áno?

 

Prekvapenie
Adam je ako manžel pozoruhodne oddaný, a preto chystá prekvapenie, o ktorom nikto nič netuší. Zariadil, aby Marnie odložila štúdium a urobila matke radosť prítomnosťou na večierku.

 

img

 

Hodina za hodinou ubieha, hostia sa pridávajú a Livia sa usmieva, akoby bola paňou celého sveta. A Adamovi puká srdce, žiaľ ho láme na kúsky, pretože sa prihodilo čosi nepredstaviteľne kruté. Tak rád by to povedal, zrušil by oslavu a poslal zábavu kadeľahšie.

 

Takmer to aj urobí, ale zastaví sa. Nie, nesmie Livii povedať, čo sa stalo. Dopraje jej poslednú dávku šťastia, pretože keď sa to dozvie, život rodiny sa zmení na peklo.


Samé tajomstvá
Dilema je prešpikovaná tajomstvami. B.A. Paris zosnovala zápletku tak, že sa odohráva v priebehu dvoch dní a čitateľa napína, hrá sa s ním a necháva mu priestor na predstavivosť.

 

Skúsený čitateľ to možno aj odhalí, ale ani to mu nezabráni vychutnať si príbeh do posledného písmena. Kto sa do knihy zahĺbi, bude dúfať v iný koniec, bude si pre rodinu želať iné rozuzlenie a postupne prežije utrpenie spolu s Adamom. Je to nevšedný príbeh o jednej rodine, tajomstvách a pochovaných hriechoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies