Aj nižší odvod bánk by priniesol požadovanú sumu, dokazujú to ich zisky

NETKY.SK • 4 November 2010, 08:23 • 2 min
Aj nižší odvod bánk by priniesol požadovanú sumu, dokazujú to ich zisky

Aj nižší odvod bánk by priniesol požadovanú sumu, dokazujú to ich zisky

slovakia

left justify in out

img

Dodatočný odvod bánk, ktorý chce presadiť opozičný Smer-SD, by mohol byť podľa predsedu strany Roberta Fica aj nižší ako navrhuje, teda menej ako 1,35 % z vybraných pasív. "My sme ochotní bez akýchkoľvek ťažkostí zmeniť odvod približne na polovicu," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii Fico.
Odvod by sa mohol znížiť o polovicu pre vysoké zisky bánk od januára do septembra tohto roka. Smer-SD totiž vypracoval návrh na základe ziskov za minulý rok tak, aby priniesol štátnemu rozpočtu v budúcom roku 186 miliónov eur. "Za prvé tri štvrťroky tohto roka sa čisté zisky navýšili v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 100 %," dodal predseda najsilnejšej opozičnej strany. Banky tak zarobili 383 miliónov eur.
"Banky musia mať určitú mieru spolupatričnosti, o to viac, keď vyšli na povrch tieto údaje," podotkol Fico. Zároveň dodal, že bankový sektor je jedným z najväčších investorov v Európe. Napríklad Rakúsko chce získať od bánk na svojom trhu 500 miliónov eur. Ak teda Slovensko banky dodatočne nezdaní, tak dividendy, ktoré budú zo slovenských dcér poslané rakúskym matkám, podporia ekonomiku tejto krajiny. "Naši občania budú pomáhať rakúskemu hospodárstvu," konštatoval.
Opozičná strana chcela presadiť dodatočný odvod na vykompenzovanie navrhovaného zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH) z 19 % na 20 % aj zrušenie jej zníženej 6-% sadzby na predaj poľnohospodárskych výrobkov z dvora. Zákonom sa má zaoberať parlament na aktuálnej schôdzi.
Nový zákon o odvodoch vybraných finančných inštitúcií by mal platiť od začiatku budúceho roka. Do obdobia, kým deficit verejných financií neklesne pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), by mala byť banková daň príjmom štátneho rozpočtu. Vyberať sa má aj potom, smerovala by však do osobitnej časti štátnych finančných aktív, účelovo určenej na vykrytie budúcich finančných kríz.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies