Aj muži trpia popôrodnou depresiou: Na svedomí to má pokles testosterónu

NETKY.SK • 9 November 2017, 12:50 • 2 min
Aj muži trpia popôrodnou depresiou: Na svedomí to má pokles testosterónu

Popôrodná depresia sa netýka iba žien.

slovakia

left justify in out

O popôrodnej depresii sa vždy hovorilo len v súvislosti so ženami. Dlho to v spoločnosti bola tabuizovaná téma, no v posledných rokoch sa o nej začína hovoriť viac. Ide o psychické ochorenie, ktoré postihuje ženy po pôrode a môže trvať aj niekoľko mesiacov. Týka sa približne 15 percent rodičiek. Vedeli ste ale, že ňou môžu trpieť aj muži?

 

Najnovšie výskumy ukázali, že mužov môže popôrodná depresia zasiahnuť rovnako ako ženy. Môžu za to hormonálne výkyvy, konkrétne pokles testosterónu, ktorý má u muža spustiť takzvanú protektívnosť voči žene a dieťaťu. Problémy, ktoré sme doteraz pripisovali náhlej zmene fungovania rodiny, nedostatku spánku či stresu z nových povinností teda môžu mať úplne iný základ. Rovnako ako u žien, aj u mužov tento stav spôsobuje úzkosť, apatiu či pocit menejcennosti.

 

Vedci však zistili, že pokles hladiny testosterónu u muža neovplyvňuje len jeho samého, ale aj ženu. Ukázalo sa, že ženy, ktorých partneri vykazovali vyššie hladiny hormónu samé častejšie trpeli depresiami v porovnaní s tými, ktorých muži mali hladiny nižšie.

 

„Vieme, že muži majú popôrodnú depresiu a vieme, že novým otcom klesá hladina testosterónu, no nevieme prečo to tak je," uviedol autor štúdie profesor Darby Saxbe. Vedci však veria, že sa im čoskoro podarí do celej problematiky vniesť „viac svetla“ a pomôžu tak rodičom tento záhadný problém efektívnejšie riešiť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies