Aj medzi zeleninou môžme nájsť to naj

NETKY.SK • 4 Február 2019, 19:23 • 2 min
Aj medzi zeleninou môžme nájsť to naj

BRATISLAVA – Bez zeleniny sa jednoducho nedá žiť. Už od útleho detstva sme v škôlkach a doma vedení k tomu, aby sme sa zdravo stravovali. No a zelenina je neoddeliteľnou súčasťou takejto stravy.

slovakia

left justify in out

Nič na svete nie je rovnaké, a preto aj nie každá zelenina obsahuje rovnaké množstvo živín, ktoré jej skonzumovaním prijímame do tela. V tomto článku sme sa preto rozhodli oboznámiť vás s top 5 druhov zeleniny, ktoré sú pre naše zdravie to naj.

 

Mrkva
Patrí medzi dvojročné byliny z rodu petržlenových. Veľmi dôležitý je poznatok je, že varená mrkva obsahuje v porovnaní so surovou 2x toľko karoténu, ktorý je prospešný pre naše zdravie, pretože sa podieľa na tvorbe vitamínu A -  je nevyhnutný na neporušenú funkciu epitelov, rast kostí, správnu funkciu očnej sietnice a počas tehotenstva a pri dojčení. Podporuje rast, pomáha normálnej funkcii žliaz a rezistencii voči infekciám.

 

img

 

Sladká paprika
Možno sa budete diviť, ale na farbe papriky záleží. Červené a žlté obsahujú totiž 2x viac vitamínu C ako papriky zelené. Zelená farba na vonkajšom obale pri ovocí a zelenine predstavuje poväčšine nezrelý plod. Tmavé papriky počas varenia získavajú zelenú farbu, preto si ich krásu viete najlepšie využiť pri tvorbe šalátov.

 

img

 

Rajčiny
Prišli k nám pôvodne z Južnej Ameriky. Sú zdrojom viacerých vitamínov a sviežosti. Naša geografická poloha je pre ne ako stvorená, preto ich vieme pestovať ako vonku, tak aj vnútri. Konzervované rajčiny sú jednou z mála zeleniny, ktorá si aj behom procesu spracovania uchováva niektoré potrebné živiny.

 

img

 

Cibuľa
Je silné a prirodzené antibiotikum. Pri bolestiach v krku preto odporúčame žuvať plátok surovej cibule ešte predtým, ako vyskúšate nejakú chémiu. Červená cibuľa obsahuje veľa flavonoidov. Sú významnými prírodnými látkami, ktoré majú preukázateľný protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok.

 

img

 

Brokolica
Konzumovať by sa mala najlepšie ako varená, a to len asi 4 minúty kým nie je krehká. Vývar z brokolice sa dá navyše použiť na tvorbu omáčky, či studeného nápoja. Teploty sa nebojte, aj jej studená zložka obsahuje dostatočnú dávku živín.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies