Aj ľudia s Downovým syndróm majú práva, pripomína dnešný svetový deň

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 13:20 • 2 min
Aj ľudia s Downovým syndróm majú práva, pripomína dnešný svetový deň

BRATISLAVA - Aj pre ľudí s Downovým syndrómom platia základné ľudské práva, pripomína dnešný svetový deň poukazujúci na toto ochorenie.

slovakia

left justify in out

Jeho termín 21. marec symbolizuje zhluk troch chromozómov na 21. chromozómovom páre, ktoré spôsobujú Downov syndróm. Záujemcovia môžu jeho myšlienku podporiť zapojením sa do ponožkovej výzvy, teda tým, že si dnes dajú rôzne ponožky.

 

"Primárnym cieľom je, aby sa široká verejnosť dozvedela o schopnostiach ľudí s Downovým syndrómom a poukázať na to, že s našou pomocou sa vedia naučiť žiť bežný život so svojimi právami a povinnosťami," približuje význam tohto dňa Róbert Lezo, predseda Spoločnosti Downovho syndrómu.

 

Predsudky ľudí sa už 36 rokov snaží na Slovensku meniť Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR (ZPMP v SR). "Ľudia s mentálnym postihnutím sa vo svojom živote často stretávajú s odmietaním, ponižovaním a porušovaním ich ľudských práv," poukazuje jeho riaditeľka Iveta Mišová.

Ľudské práva občanov so zdravotným postihnutím sú zakotvené v Dohovore OSN o právach ľudí so zdravotným postihnutím. "Záväzky, ktoré vyplývajú Slovensku z Dohovoru OSN sú najmä záväzkom voči rodinám a ľuďom so zdravotným postihnutím. Pre nich je dôležité zabezpečiť takú podporu a pomoc, aby mohli žiť samostatne v blízkosti svojich blízkych," približuje niektoré výzvy Mária Machajdíková zo SOCIA – Nadácie na podporu sociálnych zmien.

 

Jedným z prvých krokov má byť podľa jej slov posilnenie orientácie na komunitné sociálne služby, a to pre všetky vekové skupiny. Dôležitá je aj včasná intervencia pre malé deti, inkluzívne školy pre staršie deti, príprava na prácu a zamestnanie pre mladých a bývanie s primeranou podporou pre dospelých, doplnila.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies