Aj keď sa ekonomika USA zotavuje, trh práce má ďaleko od normálu

NETKY.SK • 8 Február 2012, 07:48 • 2 min
Aj keď sa ekonomika USA zotavuje, trh práce má ďaleko od normálu

Aj keď sa ekonomika USA zotavuje, trh práce má ďaleko od normálu - Svet Americký trh práce sa aj napriek vlaňajšiemu zlepšeniu situácie v ekonomike ešte ani zďaleka nepriblížil k úrovni, ktorá sa považuje za zdravú. Informoval o tom dnes členov rozpočtové

slovakia

left justify in out

img

Americký trh práce sa aj napriek vlaňajšiemu zlepšeniu situácie v ekonomike ešte ani zďaleka nepriblížil k úrovni, ktorá sa považuje za zdravú. Informoval o tom dnes členov rozpočtového výboru amerického Senátu šéf centrálnej banky (Fed) Ben Bernanke.
      Miera nezamestnanosti v USA v januári klesla, už piaty mesiac po sebe, na 8,3 %. Napriek tomu má situácia na americkom trhu práce ešte ďaleko od "normálu", za ktorý Bernanke označil nezamestnanosť pod úrovňou 5,2 %. Za zvlášť problematický považuje nezvyčajne vysoký počet dlhodobo nezamestnaných ľudí.
      "Americká ekonomika sa v priebehu uplynulých dvoch rokov postupne zotavovala z recesie. No aj keď sa situácia v ekonomike zlepšila, tempo jej zostavovania je frustrujúco pomalé," vyhlásil.
      Bernanke uviedol, že kľúčová úroková sadzba centrálnej banky zostane na nízkej úrovni blízko nule pravdepodobne až do konca roka 2014, keďže ekonomika je stále zraniteľná voči otrasom vo svete. Znova tiež vyzval zákonodarcov, aby znížili rozpočtový schodok USA.
      Zdôraznil, že ak Spojené štáty chcú dosiahnuť ekonomickú a finančnú stabilitu, musia sa vydať cestou udržateľnej fiškálnej politiky, ktorá zabezpečí, že ich dlh v pomere k príjmom bude prinajmenšom stabilný, alebo čo by bolo lepšie, bude postupne klesať, dodal.

Zdroj: TASR/Bloomberg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies