Aj hygiena môže škodiť nášmu zdraviu: Ktoré návyky by sme mali radšej vynechať?

NETKY.SK • 6 Máj 2018, 15:00 • 2 min
Aj hygiena môže škodiť nášmu zdraviu: Ktoré návyky by sme mali radšej vynechať?

Hoci si myslíme, že dôkladná hygiena patrí k zdravému životnému štýlu, existujú isté "rituály", ktoré mnohí robíme bežne, no radšej by sme na nich mali zabudnúť.

slovakia

left justify in out

Dodržiavanie osobnej hygieny je neodmysliteľnou súčasťou života každého z nás. Máme isté zvyky, ktoré denne uplatňujeme v nádeji, že tak predchádzame rôznym zdravotným komplikáciám. Áno, samozrejme, dodržiavanie istých hygienických zásad je nevyhnutné, no existujú aj také, ktoré nám škodia a ani o tom nevieme, pritom ich praktizujeme pravidelne.

 

Jedným z nich je napríklad aj čistenie uší vatovými tyčinkami. Ucho má totiž samočistiacu schopnosť, preto je vhodné čistiť veľmi jemne len jeho viditeľné miesta. Pokiaľ tyčinkou zachádzame príliš hlboko, maz zatláčame k bubienku, na ktorom sa môže vytvoriť zátka. Tá následne spôsobuje mnohé problémy od bolesti až po zhoršenie sluchu.

 

Pamätáte sa, keď nám na základnej škole prízvukovali, aké dôležité je umývať si zuby po každom jedle? Bol to omyl, v niektorých prípadoch nám to totiž môže poškodiť. Najmä vtedy, keď túto zásadu uplatníme po konzumácii citrusových plodov, prípadne džúsov. Tie totiž obsahujú kyseliny, ktoré narušujú sklovinu a tá je potom náchylná k mechanickému poškodeniu. V takomto prípade je potrebné minimálne hodinu zuby neumývať a nechať sliny obsahujúce minerálne látky, aby ich opäť posilnili. Omnoho lepšie je preto vypláchnuť si ústa vodou, prípadne použiť cukrík či žuvačku bez obsahu cukru.

 

Využívate automatické sušiče rúk? Hoci môžeme mať pocit, že je to maximálne hygienické, pretože neprichádzame do kontaktu s ničím, čo by baktérie mohlo uchovávať ako napríklad uterák, nie je to pravda. Sušice totiž doslova víria baktérie zo svojho okolia, a to až do vzdialenosti dvoch metrov, preto si tak vlastne na umyté ruky „prilepíte“ potenciálne choroboplodné mikroorganizmy.

 

Rodičia nás odmalička učili, že keď kašleme alebo kýchame, máme si rukami zakryť ústa. Nie je to však práve najšťastnejšie riešenie, nakoľko kýchnutím do dlaní sa všetky bacile premiestnia na ne a tie ďalej roznášame akýmkoľvek dotykom. Optimálne je preto kýchať do papierovej vreckovky, prípadne, ak to nestihnete, prekryť si ústa lakťom.

 

Aj vy milujete horúce kúpele plné voňavej peny? Je to ideálny relax po náročnom dni, no aj to má svoje úskalia. Teplá voda totiž nadmerne vysušuje pokožku. Po kúpeli je preto nevyhnutné hydratovať ju. To však nie je jediný problém. Dlhý pobyt v teplej vode môže totiž ženám privodiť problémy v intímnej oblasti. Narušuje sa prirodzená mikroflóra a dámy tak môžu byť náchylnejšie na infekcie. U mužov zasa dochádza k zhoršovaniu funkcie spermií. Odborníci preto radia používať radšej sprchu. Ušetríte vodu aj svoje zdravie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies