Aj ženy-podnikateľky budú oprávnené brať dávky počas materskej dovolenky

NETKY.SK • 5 August 2010, 06:43 • 2 min
Aj ženy-podnikateľky budú oprávnené brať dávky počas materskej dovolenky

Aj ženy-podnikateľky budú oprávnené brať dávky počas materskej dovolenky

slovakia

left justify in out

img

Samostatne zárobkovo činné osoby a ich partneri budú na základe nových právnych predpisov EÚ požívať lepšiu sociálnu ochranu, ktorej súčasťou bude prvýkrát aj právo na materskú dovolenku. Nová smernica o samostatne zárobkovo činných osobách a vypomáhajúcich manželoch a manželkách vstupuje do platnosti dnes.
      Nová legislatívna úprava má za cieľ posilniť pozíciu miliónov žien na trhu práce a zároveň by mala podporiť aj podnikateľské aktivity žien. V súčasnosti je ženou len každá tretia osoba venujúca sa podnikateľskej činnosti.
      Norma oprávňuje samostatne zárobkovo činné ženy a vypomáhajúce manželky alebo životné partnerky na materské dávky a dovolenku v trvaní minimálne 14 týždňov. Na úrovni EÚ budú materské dávky teda prvýkrát poberať aj samostatne zárobkovo činné ženy.
      Významným pozitívom v porovnaní s predchádzajúcou smernicou z roku 1986 sú aj ustanovenia týkajúce sa sociálnej ochrany vypomáhajúcich manželov a manželiek a životných partnerov (uznaných ako takých vo vnútroštátnom práve). Tí budú mať právo na sociálne zabezpečenie (napr. dôchodky) na rovnakom základe ako samostatne zárobkovo činné osoby a to v prípade, že členský štát takéto zabezpečenie samostatne zárobkovo činným osobám poskytuje. Tento krok prispeje k vytvoreniu lepšieho systému sociálnej istoty a zabráni ženám, aby sa ocitli na hranici chudoby.
      "Nadobudnutie platnosti tohto nového právneho predpisu predstavuje pre Európu významný míľnik na ceste k lepšej sociálnej ochrane a rovnakým hospodárskym a sociálnym právam samostatne zárobkovo činných mužov a žien a ich partnerov," vyhlásila Vivian Redingová, komisárka EÚ pre spravodlivosť, základné práva a občianstvo.
      "Nový európsky právny predpis zabezpečuje v praxi absolútnu rovnosť mužov a žien v pracovnom živote, podporuje podnikateľské aktivity žien a umožňuje samostatne zárobkovo činným ženám požívať lepšie sociálne zabezpečenie. Vyzývam všetky členské štáty, aby s implementáciou smernice začali čo najskôr, a umožnili tak našim občanom využívať tieto výhody v každodennom živote," apelovala na členské štáty podpredsedníčka EK.
      Samostatná zárobková činnosť predstavuje významnú, ale menšinovú formu zamestnávania v Európe, ktorú vykonáva podľa štatistík 16 percent aktívnej populácie. Približne 11 percent samostatne zárobkovo činných osôb v Európe je závislých od pomoci manželov a manželiek či životných partnerov, ktorí na neformálnom základe pracujú v malých rodinných podnikoch, ako sú farmy alebo ordinácie súkromných lekárov. Títo vypomáhajúci manželia a manželky sú tradične v plnej miere závislí na svojich samostatne zárobkovo činných partneroch.
      Členské štáty EÚ sú povinné zaviesť túto smernicu do svojho vnútroštátneho práva v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Pri implementácií ustanovení vzťahujúcich sa na vypomáhajúcich manželov a manželky môže byť toto obdobie v prípade osobitných problémov predĺžené o ďalšie dva roky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies