Aj druhý pokus poslancov zvoliť prezidenta Libanonu zlyhal

NETKY.SK • 30 Apríl 2014, 13:24 • 2 min
Aj druhý pokus poslancov zvoliť prezidenta Libanonu zlyhal

BEJRÚT - Libanonskí poslanci nezvolili v stredu nového prezidenta ani na druhý pokus.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie totiž bojkotovali desiatky poslancov a parlament tak nebol uznášaniaschopný. Hlavné politické zoskupenia sa nevedia dohodnúť na vhodnom kompromisnom kandidátovi, keďže v krajine vládnu hlboké politické nezhody a politici sú rozdelení aj v postoji k vojne v susednej Sýrii. Prvé kolo voľby prebehlo minulú stredu, kandidát Samír Džadža ale nedostal potrebnú dvojtretinovú väčšinu hlasov. Ďalším možným kandidátom je bývalý šéf armády Mišál Aún, konsenzus o jeho kandidatúre sa však zatiaľ ešte nenašiel. Tretí pokus o voľbu hlavy štátu sa uskutoční 7. mája.

 

Poslanci musia zvoliť nástupcu doterajšieho prezidenta Mišála Sulajmána do konca mája, keď sa mu končí šesťročné funkčné obdobie. Analytici už varovali, že volebný proces sa môže ťahať aj niekoľko mesiacov. 

 

Podľa systému zdieľania moci medzi príslušníkmi rôznych vierovyznaní musí byť hlavou štátu maronitský kresťan, zatiaľ čo premiérom je sunnitský moslim a predsedom parlamentu šiitský moslim. Dosluhujúci prezident Sulajmán je vnímaný ako odporca vplyvnej šiitskej organizácie Hizballáh, ktorej príslušníci bojujú na strane sýrskych vládnych síl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona