Aj druhá fáza porovnávania potvrdila dvojakú kvalitu potravín

NETKY.SK • 2 Október 2017, 15:14 • 2 min
Aj druhá fáza porovnávania potvrdila dvojakú kvalitu potravín

BRATISLAVA - Aj druhá fáza porovnávacích testov potravín na Slovensku a v Rakúsku potvrdila rozdielnu kvalitu produktov predávaných pod rovnakým názvom a rovnakou značkou. Uviedla to dnes na tlačovej konferencii šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (nominantka SNS), za účasti ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozefa Bíreša a poslancov Národnej rady (NR) SR Evy Antošovej a Tibora Bernaťáka (obaja SNS).

slovakia

left justify in out

Približne u polovice testovaných potravín sa podľa nej zistili väčšie rozdiely značne ovplyvňujúce kvalitu. Druhá fáza testovania sa vykonala v letných mesiacoch na 33 výrobkoch.

 

"Musím smutne konštatovať, že u polovice testovaných výrobkov sme opäť našli výrazné rozdiely. V čom tie rozdiely boli? Najpodstatnejšie rozdiely, ktoré sme zistili, sú napríklad v obsahu mäsa. Podiel mäsa vo výrobkoch, ktoré sa predávali v Rakúsku, bol podstatne vyšší. U nás bol menší podiel mäsa, ale zas výrazne vyšší obsah soli, čo nás spotrebiteľov nie veľmi teší, pretože soľ je tým produktom, ktorý zvyšuje podiel srdcovo-cievnych chorôb," priblížila Matečná.

 

Agrorezort vykonával senzorické a analytické posudzovanie výrobkov prostredníctvom ŠVPS. Odber vzoriek sa uskutočnil v maloobchodných prevádzkach v skladoch v Bratislave a v Senci. ŠVPS vykonala nákup rovnakých výrobkov v Rakúsku vo Viedni. "Výber potravinárskych výrobkov bol zameraný na pokrytie rôznych druhov potravín v čo najširšom sortimente. Komodity sme vyberali s ohľadom na výsledky predchádzajúcich kontrol. Niektoré druhy potravín boli analyzované opakovane, ďalším výberom sme pokryli aj iný sortiment ako v predchádzajúcom teste," vysvetlil Bíreš.

 

Z porovnávaných potravinárskych výrobkov bolo sedem mliečnych produktov, tri mäsové výrobky, tri rybacie výrobky, jeden výrobok zo skupiny pekárenských výrobkov, tri nápoje, dvoje koreniny, jeden snack, jedna zmrzlina, jeden škrobový výrobok, jeden mrazený polotovar, dvoje cukrovinky, jeden cereálny výrobok, dva druhy orechov, jeden druh sušeného ovocia a štyri zeleninové výrobky.

 

U všetkých hodnotených výrobkov boli vykonané senzorické skúšky, pri ktorých sa hodnotila farba, konzistencia, vôňa, chuť a celkový vzhľad. V rámci tohto sa posudzovali aj etikety výrobkov, uvedenie zložiek, výživových ukazovateľov, alergénov a podobne. U jednotlivých skupín sa vykonali laboratórne analýzy niektorých kvalitatívnych ukazovateľov, charakteristických pre konkrétne skupiny výrobkov ako napríklad obsah mäsa u mäsových výrobkov, obsah tuku a bielkovín u mliečnych výrobkov, pevný podiel – hmotnosť konkrétneho výrobku z celkovej hmotnosti (napríklad syry v náleve), prítomnosť aditívnych látok, sladidiel a farbív. Všetky skúšky sa vykonali v certifikovaných laboratóriách ŠVPS.

 

Skúšky pozostávali zo štyroch častí - porovnávanie označenia, senzorické analýzy, hodnotenie zloženia výrobkov a fyzikálnochemické ukazovatele. U hodnotených výrobkov boli zistené rozdiely v označení 18-krát, v senzorických vlastnostiach 22-krát, v porovnaní zloženia výrobkov 5-krát a vo fyzikálno-chemických ukazovateľoch 17-krát.

 

"Dlhodobé požívanie nekvalitných potravín má nebezpečné následky pre zdravie našich obyvateľov," povedala Antošová. Nadnárodné korporácie si Slovensko podľa nej pomýlili s nejakým smetiskom potravín a proti takýmto metódam je potrebné sa postaviť a brániť sa.

 

Podľa Bernaťáka budú legislatívne riešenia duálnej kvality potravín mať niekoľko kategórií, a to informačnú, preventívnu a reštriktívnu. Vyzval zároveň občanov SR, aby kupovali slovenské výrobky, pretože znamenajú bezpečnosť, kvalitu a čerstvosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona