Aj drony budú mať svoje ŠPZ: Česká firma UpVision je prvá, komu sa ich podarilo vytvoriť

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 11:41 • 2 min
Aj drony budú mať svoje ŠPZ: Česká firma UpVision je prvá, komu sa ich podarilo vytvoriť

Pripravuje sa európska legislatíva, ktorá zavedie identifikáciu dronov ako povinnosť.

slovakia

left justify in out

Podľa zákona, ktorý pripravuje EÚ bude pre drony pri vzlietavaní systém identifikácie povinný.

 

Českej firme UpVision sa ako prvej podarilo vytvoriť systém, ktorý poslúži ako ŠPZ pri autách. Malo by ísť o malú krabičku s rozmerom približne dva krát dva centimetra, ktorá funguje na princípe trojrozmerného GPS. Tá by nemala spôsobovať žiadnu záťaž ani tým najmenším dronom.

 

Túto novinku firma UpVision spustí do predaja na jeseň. Identifikátor bude schopný lokalizovať, v akých súradniciach a v akej výške sa práve pohybuje konkrétny dron nezávisle na jeho napájaní a riadiacej platforme. Tvorcovia ho pomenovali podľa známej rozprávkovej postavičky Maja, ale pre medzinárodnú zrozumiteľnosť sa nazýva MAIA.

 

"Práve sa snažíme výrobok naceniť a chceme sa pohybovať okolo čiastky, ktorú si môže dovoliť aj nadšenec amatér. Ako sa o tom hovorí viac a viac, tak už sa nás ľudia sami pýtajú, kedy si to budú môcť kúpiť, takže záujem, predpokladám, bude veľký," prezradil Jakub Karas z firmy UpVision, ktorý je zároveň aj riaditeľom Aliancie pre bezpilotný letecký priemysel.

 

Aliancia má v úmysle zaviesť do pilotovania dronov poriadok, pretože sa predpokladá, že až 80 % dronov v Českej republike sa používa nelegálne a bez registrácie.

 

Európska únia si toto riziko uvedomuje, preto intenzívne pracuje na tvorbe zákonov, ktoré by takémuto prevádzkovaniu dronov zamedzili. Už v budúcom roku by mala predložiť konkrétny návrh smernice o ich regulácii a najneskôr do roku 2020 by mala byť legislatíva v európskych štátoch zjednotená.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona