Aj Český olympijský výbor dostal e-mail s teroristickou hrozbou

NETKY.SK • 24 Január 2014, 08:47 • 2 min
Aj Český olympijský výbor dostal e-mail s teroristickou hrozbou

PRAHA - Aj Český olympijský výbor dostal pred ZOH v Soči e-mail s teroristickou vyhrážkou. Už skôr podobné varovanie dostali olympijské výbory Maďarska, Nemecka, Slovenska, Slovinska a Talianska, informoval spravodajský server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Podľa analýzy Medzinárodného olympijského výboru (MOV) však tento e-mail nepredstavuje skutočnú teroristickú hrozbu.

E-mail dostal Český olympijský výbor (ČOV) vo štvrtok večer. Podľa hovorcu ČOV Alexandra Klimenta ide o rovnakú správu, akú v minulých dňoch dostali tiež olympijské výbory ďalších európskych krajín. "Medzinárodný olympijský výbor nám oznámil, že podľa ich analýzy tento e-mail teroristickú hrozbu nepredstavuje. Odovzdali sme to polícii, ale to je všetko, čo s tým môžeme robiť," povedal pre webové vydanie denníka Mladá fronta DNES Kliment.

Rusko však už vo štvrtok vyzvalo ostatné krajiny, aby ignorovali maily a listy s teroristickými hrozbami pred ZOH v Soči. Varovania označili ruskí funkcionári za falošné. "Myslím si, že je to provokácia a odporúčame, aby tomu naši kolegovia z ostatných krajín nevenovali pozornosť," povedal na tlačovej konferencii šéf Ruského olympijského výboru Alexander Žukov.

Generálny sekretár ČOV Petr Graclík uviedol: "Bezpečnostné opatrenia v Soči budú dôkladné. Z komunikácie s usporiadateľmi vieme, že nepodceňujú najmenší detail. Sme presvedčení, že zaistia bezpečnosť všetkých."

Predstavitelia ČOV sú v dennom kontakte s príslušnými miestnymi úradmi a s ruskými organizátormi. Budú sa takisto zúčastňovať pravidelných porád na úrovni policajných prezídií jednotlivých krajín.

O teroristickej vyhrážke informoval ako prvý Maďarský olympijský výbor, následne slovinský. Potom sa pridali ďalšie štáty s tým, že vyhrážky v angličtine a ruštine sú nejasné, nekonkrétne a podľa vyjadrenia MOV provokatívne a nepredstavujú vážnu hrozbu. Podľa niektorých zdrojov ide o obežníkový e-mail.

Rusko zaviedlo prísne bezpečnostné opatrenia už mesiac pred olympiádou, ktorá sa začne 7. februára. Reagovalo tak na samovražedné atentáty v meste Volgograd. Soči sa nachádza neďaleko oblasti Kaukaz, ktorú dlhodobo sužujú násilné akcie moslimských extrémistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies